Prin programul EduPolaris ne propunem sa ajutam pacientii nostri cu informatii despre boala, tratament si complicatiile sale. In acest fel pacientii pot sa dobandeasca cunostinte despre starea lor de sanatate si sa preia o parte din controlul asupra bolii.

21
Jan 2019
Tratamentul depresiei – o noua abordare prin prisma multidisciplinaritatii
In ultimii ani, tulburarile din sfera psihiatrica tind sa devina tot mai frecvente in randul populatiei generale. Acest fapt este atestat atat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, cat si de frecventa tot mai mare cu care diverse incidente grave, care implicau oameni suferind de o afectiune psihiatrica, au fost mediatizate.
Ne amintim cu usurinta de faptul ca, in anul 2010, indragita cantareata Madalina Manole s-a sinucis prin ingestia unui insecticid, ca actorul de comedie Robin Williams s-a spanzurat, ca pilotul german Andreas Lubitz s-a prabusit intentionat in muntii Alpi cu un avion plin de pasageri etc.
Sunt foarte multe cazuri de acest gen, unul mai dramatic decat altul. Toate au implicat un autor care suferea de o tulburare psihica si, de asemenea, in toate cazurile, ajutorul psihiatric a venit prea tarziu sau nu a venit deloc.
Depresia – numita si „boala secolului”
Organizatia Mondiala a Sanatatii a furnizat informatii...

22
Dec 2018
Sfaturi pentru masa de Craciun: Ce, cat si cum mancam in perioada sarbatorilor de iarna
Este acel moment frumos din an care vine cu o incarcatura emotionala, dar si cu una culinara. Sarbatorile de Craciun si de Anul Nou reprezinta un prilej de dezechilibru al planului alimentar si al metabolismului. Teoretic, din punct de vedere alimentar ar trebui sa fie doar o perioada ca oricare alta, dar, stim cu totii ca lucrurile stau altfel: mese imbelsugate, hipercalorice, cu multe zaharuri rafinate, multe grasimi de origine animala, bauturi acidulate si nu in ultimul rand, bauturile alcoolice.
In aceasta perioada, mancam mai mult, facem si mai putina miscare decat de obicei si este normal sa castigam cateva kilograme in plus. Kilogramele acumulate acum nu ar trebui sa ne ingrijoreze, atat timp cat regimul normal de viata (activitate fizica regulata si controlul caloriilor) se reia imediat dupa sarbatorile de iarna.
Ce trebuie sa subliniem este faptul ca restrictia severa nu este o rezolvare in momentele in care ar trebui sa ne „rasfatam”, ci...

25
Oct 2018
Recuperarea medicala dupa traumatisme sau operatii (interventii chirurgicale)
Recuperarea dupa traumatisme sau interventii chirurgicale (operatii) trebuie sa inceapa cat mai devreme, sa fie adaptata fazei clinice existente: acut, subacut, cronic. Imediat ce pacientul este considerat stabil, poate fi preluat intr-un departament de recuperare, in regim de internare, iar apoi poate efectua procedurile de recuperare in regim ambulator.
Prima etapa in recuperarea medicala este stabilirea unui diagnostic clinico-functional corect si complet al tuturor functiilor organismului pacientului, pentru a putea elabora un plan de recuperare individualizat.
Aceste evaluari initiale depind de tipul de traumatism, severitatea acestuia, interventiile chirurgicale efectuate, intervalul de timp de la traumatism, perioada de imobilizare, varsta pacientului, patologiile asociate etc, acestea pot cuprinde, in functie de recomandarea medicului curant:
...
24
Oct 2018
Ulcerul gastric si duodenal – o problema de sanatate in perioada de primavara sau toamna
Ulcerul gastric apare mai ales in urma consumului de medicamente cu agresiune pe mucoasa gastrica (antiinflamatoarele), alimentatie nesanatoasa, factori genetici.
Ulcerul duodenal este mai frecvent decat cel gastric si apare datorita unei secretii gastrice crescute de acid clorhidric, infectie locala cu o bacterie numita Helicobacter Pylori, fumat, stres fizic (determinat de o boala severa sau un accident grav), stres psihic, medicamente.
Cum determina bacteria Helicobacter Pylori aparitia ulcerului?
Contaminarea cu Helicobacter Pylori se poate face pe cale orala prin apa sau mancare. Bacteria adera de fata interna a stomacului crescand secretia de acid clorhidric, distrugand astfel celulele responsabile de protectia mucoasei si determinand inflamatia si ulceratia acesteia. La ora actuala 75% din ulcerele gastrice si 90% din cele duodenale sunt datorate infectiei cu Helicobacter Pylori.
...

28
Aug 2018
Despre anxietate si persoanele care sufera de anxietate
De departe, cele mai frecvente afectiuni psihiatrice sunt tulburarile anxioase. Prevalenta acestora in populatia generala fiind de peste 10 %, cu un raport intre sexe de 2:1= femei/barbati. In grupul mare al „tulburarilor nevrotice corelate cu stresul“, anxietatea este simptomul princeps.
Conform DEX (2009) si Sinonime (2002), anxietatea este definita ca fiind o stare de neliniste, de ingrijorare, de asteptare incordata (de anticipare a unui pericol iminent), de framantare, de teama, dar o teama nedefinita (o „frica fara motiv”).
Experimentata de fiecare dintre noi in diferite situatii/evenimente de viata, prevazute sau neprevazute, traumatizante, socante, anxietatea nu este, in sine, o traire patologica! Asa-zisa anxietate normal...

14
Aug 2018
Ingrijirile Paliative in cazul pacientilor cu dementa
Dementa reprezinta diminuarea progresiva a functiilor mentale cum ar fi: gandirea, judecata, comportamentul, limbajul, invatarea, memoria.
De obicei, apare dupa varsta de 60 de ani, dar poate aparea si mai devreme. Adesea, aceste schimbari sunt interpretate de familie ca si normale in contextul varstei și, de aceea, prezentarea pacientului intr-un cabinet medical se face tardiv si resursele terapeutice devin limitate.
Simptomele dementei sunt urmatoarele:
- Dezorientare temporal-spatiala;
- Agitatie psiho-motorie;
- Pierderea memoriei;
- Alterarea limbajului si greutate in efectuarea activitatilor zilnice obisnuite;
- Modificari ale personalitatii.
In cazul in care cineva apropiat isi pierde autonomia, avand un stadiu avansat de dementa, internarea in sectia de Ingrijiri Paliative din cadrul Polaris Medical aduce numeroase beneficii precum:
- Cresterea calitatii vietii, prin supraveghere medicala si...

31
Jul 2018
Beneficiile terapiei de grup
Grupul pentru persoanele internate este o experienta de invatare destinata sa amelioreze deprinderile de comunicare, avand ca rezultat optimizarea sentimentului de izolare, cresterea altruismului perceput care intaresc sentimentul propriei valori.
Majoritatea pacientilor au in fundal o experienta profund nesatisfacatoare, in primul si cel mai important grup: familia primara. Grupul de terapie se aseamana cu o familie sub multe aspecte: exista figuri ale autoritatii/figure parentale, figuri de tipul colegi de grup/frati, dezvaluiri personale profunde, emotii puternice, o intimitate profunda si sentimente de ostilitate si competitie. Odata depasit disconfortul initial, mai devreme sau mai tarziu, membrii grupului vor interactiona cu terapeutii si ceilalti participanti prin reminiscente ale modului in care interactioneza in mod obisnuit.
Pentru ca un grup sa fie terapeutic, el trebuie sa vizeze schimbarea si sa creeze un cadru cu reguli...

23
Jul 2018
Preventia si recuperarea in bolile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare reprezinta principala problema de sanatate in Romania, aproximativ 60% din decesele inregistrate anual in tara noastra fiind din cauza acestor boli. Estimarile indica date la fel de alarmante pe viitor in special prin contributia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiunea arteriala, dislipidemia, fumatul, obezitatea, diabetul zaharat si sedentarismul.
Prin numarul mare de cazuri si mortalitatea ridicata, boala cardiaca ischemica reprezinta principala cauza de mortalitate cardiovasculara din Romania, stresul, alimentatia nepotrivita, fumatul, consumul de alcool si droguri fiind doar cativa dintre factorii care au facut ca varsta celor care sufera din cauza infarctului miocardic sa scada constant in ultimii ani si ca inclusiv populatia tanara sa fie afectata.
Preventia cardiovasculara ramane o mare provocare pentru populatia generala si pentru sistemele de sanatate, obiectivele preventei...
13
Jun 2018
Terapia fizica in pediatrie
Kinetoterapia – terapia prin miscare - este utilizata pentru recuperarea medicala pediatrica si consta intr-un ansamblu de tehnici si metode bazate pe exercitiul fizic. Se axeaza pe imbunatatirea abilitatilor motorii grosiere si fine, a echilibrului si coordonarii, pe cresterea fortei si rezistentei musculare. Kinetoterapia in pediatrie este parte a unui proces multidisciplinar de reabilitare si este indicata in multe afectiuni innascute sau dobandite ale sistemelor neurologic si musculo-scheletal:
- Paralizie cerebrala;
- Boli genetice;
- Torticolis;
- Spina bifida;
- Boli neuromusculare;
- Intarziere in dezvoltarea motorie;
- Leziuni ale plexului brachial sau alte afectiuni ale...

06
Jun 2018
Terapia logopedica in tulburarile de deglutitie la pacientii post Accident Vascular Cerebral
Potrivit statisticilor, peste 50% din persoanele care au un AVC (Accident Vascular Cerebral) prezinta disfagie in primele 72 de ore (Kidd 1995, Smithard 1997, Mann 1999), majoritatea avand o evolutie favorabila, insa, o proportie semnificativa mai prezinta inca disfagie la 6 luni de la AVC (Mann, 1999). Tulburarile de deglutitie (dificultatile de inghitire), numite si disfagie reprezinta imposibilitatea alimentelor solide si/ sau lichide de a trece cu usurinta din cavitatea bucala in faringe, apoi prin esofag spre stomac in timpul procesului de inghitire.
Prin disfagie se intelege afectarea traseului bolului alimentar, de la gura la stomac, in oricare din cele 6 faze ale deglutitiei. Atunci cand una dintre aceste faze este compromisa sau unul sau mai multe segmente ale aparatului oro-faringo-esofagian este afectat (Modena, Pellecchia, 2001). Evaluarea clinica a deglutitiei impune un ...