Prin programul EduPolaris ne propunem sa ajutam pacientii nostri cu informatii despre boala, tratament si complicatiile sale. In acest fel pacientii pot sa dobandeasca cunostinte despre starea lor de sanatate si sa preia o parte din controlul asupra bolii.

19
Aug 2020
Despre electroneurografie (ENG) și electromiografie (EMG)
Electroneurografia (ENG) respectiv electromiografia (EMG) sunt proceduri diagnostice care evalueaza sanatatea nervilor periferici, a muschilor si a conexiunii nerv-muschi.
Simptome de genul: amorteala, furnicaturi, durere, crampe musculare, slabiciune musculara, fatigabilitate, localizate sau generalizate, pot fi investigate prin ENG si EMG.
Medicul va lipi niste electrozi pe piele in zona afectata apoi va aplica un stimulator ce genereaza un mic stimul electric, datele fiind transmise pe ecranul calculatorului, stabilind astfel functionalitatea nervilor periferici respectivi. Electromiografia presupune insertia unui ac fin, de unica folosinta, in muschii membrelor de obicei, pentru a inregistra activitatea electrica a muschilor respectivi.
Aceste investigatii sunt necesare pentru a diagnostica sau a exclude boli neurologice ca de exemplu:
- polineuropatia,
- sindromul de tunel carpian,
- afectarea unei radacini nervoase prin hernie de...

12
Jun 2019
Accidentul Vascular Cerebral - rolul florei intestinale in recuperare
Din dorinta de a descoperi noi metode prin care persoanele ce au suferit un accident vascular cerebral sa se poata recupera mai bine si mai repede, cercetatorii din intreaga lume au demarat studii ample. In incercarea de a gasi o legatura intre cavitatea abdominala si creier, legatura ce ar putea avea un rol insemnat in tratamentul de reabilitare, cercetatorii au descoperit lucruri interesante si au ajuns la o serie de concluzii noi.
Noile cercetari au demonstrat ca accidentul vascular cerebral necesita o recuperare si la nivelul florei intestinale, legatura dintre aceasta din urma si creier fiind foarte importanta.
In ce consta studiul cercetatorilor?
Pornind de la intrebarea referitoare la influenta atacului cerebral asupra microflorei intestinale, cercetatorii au descoperit ca bateriile ce traiesc in intestin, denumite colectiv...

27
Mar 2019
Legatura dintre Depresie si Accidentul Vascular Cerebral
Pacientii care sufera la un moment dat un accident vascular (AVC) pot sa aiba ulterior o serie de schimbari negative. Pe plan fizic, un AVC poate sa produca serioase probleme de ordin neurologic, cum ar fi cele de motricitate, de vorbire sau de deglutitie.
Pe de alta parte, in plan psihic si psihologic, se produc o multitudine de modificari cauzate atat de afectarea directa a creierului in urma distructiei de neuroni, cat si de inabilitatea pacientului de a simti si de a gandi asa cum o facea inainte de AVC. Astfel, apare in mod evident o legatura stransa intre depresie si AVC. Depresia este foarte frecventa – unul din cinci oameni vor suferi de depresie pe parcursul vietii.
La pacientii care se recupereaza dupa ...

29
May 2018
Imbunatatirea calitatii vietii si importanta abordarii multidisciplinare in Boala Parkinson
Boala Parkinson se defineste ca fiind o afectiune neurologica complexa, degenerativa, cu evolutie progresiva, care face parte din categoria tulburarilor sistemului motor al creierului, fiind a doua maladie neurodegenerativa ca si frecventa, dupa Boala Alzheimer.
Boala Parkinson se datoreaza degenerarii (distrugerii) progresive si ireversibile a neuronilor din mai multe arii cerebrale, cu precadere a celor din substanta neagra mezencefalica (trunchiul cerebral), una dintre structurile responsabile de controlul miscarilor.
Referitor la cauza acestei boli, desi aceasta ramane deocamdata necunoscuta, exista, totusi, anumiti factori genetici si de mediu implicati in aparitia acestei boli neurodegenerative.
In ce priveste simptomatologia bolii...

06
Mar 2018
Aflati ce trebuie sa stiti despre Scleroza Multipla
Scleroza Multipla este o boala autoimuna, fiind, de asemenea, una dintre cele mai comune boli ale sistemului nervos central (care afecteaza creierul si maduva spinarii).
In cazul sclerozei multiple, creierul intampina dificultati in a receptiona mesajele transmise de restul corpului. Boala poate avea diverse simptome cu un nivel diferit al severitatii, de la un usor disconfort, la handicap complet.
Principalele simptome ale bolii
• Vedere incetosata sau pierderea vederii;
• Pierderea echilibrului;
• Probleme motorii si scaderea capacitatilor musculare;
• Rigiditate si spasme musculare;
• Senzatie de furnicaturi sau intepaturi de ac, amorteli;
• Senzatii de electrizare;
• Oboseala si ameteli;
• Incontinenta urinara;
• Simptome precum depresia, mania sau anxietatea.
Tipuri de Scleroza Multipla
Scleroza multipla...

29
Jan 2018
Reabilitarea pacientilor cu Accident Vascular Cerebral
La nivel mondial accidentele vasculare cerebrale sunt responsabile de aproximativ 5 milioane de decese/an, numar in continua crestere. De asemenea, accidentul vascular este o cauza majora de dizabilitate. Conform statisticilor OMS in fiecare an 5 milioane de pacienti cu AVC raman cu deficite neurologice permanente.
Majoritatea acestor pacienti au indicatie pentru reabilitare. Rolul reabilitarii este de a ajuta pacientul cu dizabilitati de a deveni independent si de a asigura o calitate sporita a vietii. Reabilitarea nu reface zonele afectate ale creierului, dar este indispensabila in recuperarea post AVC.
De ce reabilitarea post-accident vascular cerebral?
Recuperarea medicala ajuta pacientii care au trecut printr-un accident vascular cerebral...

20
May 2016
Fii sanatos: Accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral (AVC) este o denumire generica pentru un grup de boli ale sistemului circulator cerebral.
...
23
Dec 2015
Recuperarea in Boala Parkinson
Boala Parkinson este o afectiune neurologica, degenerativa, care face parte din categoria tulburarilor sistemului motor al creierului, fiind a doua maladie neurodegenerativa ca si frecventa, dupa Boala Alzheimer. Aceasta afectiune se datoreaza degenerarii (distrugerii) progresive si ireversibile a neuronilor din mai multe arii cerebrale, cu precadere a celor din substanta neagra mezencefalica si a ganglionilor bazali, structuri cerebrale responsabile de controlul miscarilor. Referitor la cauza acestei boli, desi aceasta ramane deocamdata necunoscuta, exista totusi anumiti factori genetici si factori externi implicati in aparitia acestei boli neurodegenerative.
In ce...

09
Oct 2015
Cauze, simptome si tratament pentru epilepsie
Ce este epilepsia?
Epilepsia reprezinta o afectiune neurologica, cronica, caracterizata de prezenta a cel putin 2 crize epileptice, aparute la un interval de minim 24 ore intre ele.
Care sunt cauzele?
In ce privesc cauzele acestei afectiuni, trebuie precizat faptul ca epilepsia poate fi idiopatica, atunci cand sunt implicate anumite anomalii genetice, dar poate fi si secundara unor afectiuni cerebrale cum sunt, accidentul vascular cerebral, tromboza venoasa cerebrala, traumatisme cranio-cerebrale, infectii cerebrale (meningita, encefalita), tumori cerebrale, consum de toxice (alcool, droguri), boli neurodegenerative (Boala Alzhemier), etc.
...

07
Aug 2015
Tulburarea de stres posttraumatic
Cine poate avea Tulburare de Stres-Postraumatic?
Oricine poate suferi de TSPT, la orice varsta. Pentru majoritatea oamenilor, trauma este resimtita in timpul sau chiar dupa evenimentul traumatizant. Pentru altii, insa pot trece luni sau chiar ani pana in momentul in care se vor face simtite efectele psihotraumei.
De ce unii oameni dezvolta TSPT iar altii nu?
Este important sa retinem ca nu toata lumea care trece printr-un eveniment negativ extrem va face si tulburarea. De fapt, cei mai multi nu vor dezvolta TSPT.
Dezvoltarea de Tulburare de Stres-Postraumatic este influentata de o serie de factori. O parte dintre acestia, factorii de risc...