0264 933

 
 

Prin programul EduPolaris ne propunem sa ajutam pacientii nostri cu informatii despre boala, tratament si complicatiile sale. In acest fel pacientii pot sa dobandeasca cunostinte despre starea lor de sanatate si sa preia o parte din controlul asupra bolii.

10

Jun 2021

Îngrijirea paliativă – alături până în ultima clipă

                Ce este îngrijirea paliativă?

Această specialitate înseamnă îngrijirea pacienților cu boli incurabile, deasupra resurselor terapeutice, alinarea suferinței și sprijinul acordat lor și familiei acestora în momente dificile.                                      

Problemele cu care se confruntă un om bolnav și familia lui nu sunt doar de natură fizică (durere și alte simptome), ele pot fi psihologice, sociale, spirituale, la fel de importante că și boala însăși și care pot amplifica suferință fizică.Numai când abordăm holistic toate aceste probleme putem ajuta persoana respectivă.

Mulți oameni cred că îngrijirea paliativă reprezintă îngrijirea oferită în ultimele zile ale vieții, dar presupune alinarea suferinței și îmbunătățirea calității vieții chiar din momentul diagnosticării bolii incurabile, astfel încât timpul rămas fie zile/luni/ani, să fie liniștite.

 

                Ce putem face?

               ...

Citeste mai mult

14

Aug 2018

Ingrijirile Paliative in cazul pacientilor cu dementa

Dementa reprezinta diminuarea progresiva a functiilor mentale cum ar fi: gandirea, judecata, comportamentul, limbajul, invatarea, memoria.

De obicei, apare dupa varsta de 60 de ani, dar poate aparea si mai devreme. Adesea, aceste schimbari sunt interpretate de familie ca si normale in contextul varstei și, de aceea, prezentarea pacientului intr-un cabinet medical se face tardiv si resursele terapeutice devin limitate.

Simptomele dementei sunt urmatoarele:

 • Dezorientare temporal-spatiala;
 • Agitatie psiho-motorie;
 • Pierderea memoriei;
 • Alterarea limbajului si greutate in efectuarea activitatilor zilnice obisnuite;
 • Modificari ale personalitatii.

In cazul in care cineva apropiat isi pierde autonomia, avand un stadiu avansat de dementa, internarea in sectia de Ingrijiri Paliative din cadrul Polaris Medical aduce numeroase beneficii precum:

 • Cresterea calitatii vietii, prin supraveghere medicala si...
Citeste mai mult

11

May 2017

Ingrijirile paliative pentru pacientii cu gastrostoma

 

Ce este gastrostoma?

Gastrostoma este un cuvant compus din gastro-stomac si stoma-orificiu, deci in traducere este un orificiu facut la nivelul stomacului, pentru diferite scopuri.

De ce se indica o gastrostoma?

Indicatia de gastrostoma este facuta de specialisti in momentul in care unul dintre segmentele tubului digestiv ce preced stomacul (cavitate bucala, faringe, esofag) nu mai permite trecerea alimentelor sau lichidelor din diferite cauze. Cele mai frecvente indicatii de gastrostomie pe sectiile de ingrijiri paliative sunt tumori care obstrueaza calea digestiva, tulburari ale starii de constienta cu alterarea reflexului de deglutitie (dupa accidente vasculuare cerebrale sau alte afectiuni ale creierului prin hipoxie), stari vegetative in care, desi deglutitia este posibila, nu se poate controla eficient aportul de alimente. De asemenea, mai rar se gaseste indicatia de efectuare a gastrostomei pentru...

Citeste mai mult

27

Apr 2017

Cand este oportuna acordarea ingrijirii paliative?

 • Atunci cand pacientul are o suferinta legata de evolutia unei boli grave sau de tratamentul aplicat
 • Cand pacientul necesita o ingrijire multidisciplinara, holistica
 • In cazul bolilor cerebrovasculare irecuperabile
 • In cazul bolilor neoplazice concomitent cu alte tratamente cu intentie curativa, cum sunt chirurgia, chimioterapia, radioterapia, fara a intrerupe aceste tratamente, avand scop de suport si control al simptomelor
 • In cazul neuropatiilor degenerative ale sistemului nervos central
 • In cazul pacientilor cu arteriopatii cronice
 • Pentru a creste calitatea vietii pacientilor
 • In cazul pacientilor cu dementa in stadii avansate
 • In cazul pacientilor care sufera de insuficienta cardiaca in clasa NYHA IV
Citeste mai mult

26

Apr 2017

Care sunt beneficiile ingrijirii paliative?

Ingrijirea paliativa este o abordare care imbunatateste calitatea vietii pacientilor si a familiilor acestora, ce se confrunta cu probleme asociate unor boli fatale, prin prevenirea si ameliorarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea corecta si tratamentul durerii si al altor probleme fizice, psihosociale si spirituale. Ingrijirea paliativa:

 • asigura in primul rand ameliorarea durerii si a altor simptome.
 • creste calitatea vietii pacientilor
 • integreaza in ingrijire aspectele spirituale si psihosociale ale pacientului
 • ofera un sistem de ingrijire menit sa asigure o viata activa cat mai mult timp posibil
 • ofera suport familiei pentru a putea trece prin perioada bolii si o degreveaza de incarcatura ingrijirii pacientului.
Citeste mai mult

05

Aug 2016

Durerea in cancer e tratabila

Definitia OMS a durerii: „Durerea este o experienta senzoriala si emotionala neplacuta asociata cu o leziune tisulara actuala sau potentiala, sau descrisa in termenii unei asemenea leziuni.”

Durerea de mare intensitate este cel mai adesea asociata cu boala canceroasa avansata. Perspectiva durerii de mare intensitate, posibilitatea recidivei si alterarea imaginii de sine datorata evolutiei bolii sau a tratamentului antineoplazic sunt cauzele principale care au creat aura de teama fata de aceasta boala si conspiratia tacerii care ii mai inconjoara si astazi pe acesti pacienti.

Diagnosticate precoce si tratate corect, cancerele sunt in cele mai multe cazuri vindecabile.

Durerea si hemoragia sunt semnale de alarma pentru orice persoana, sunt semnele care duc pacientul la medic. Alte...

Citeste mai mult

28

Jul 2016

Ce sunt escarele sau leziunile de decubit si cum se trateaza acestea

 

            Locurile de aparitie sunt zonele de contact pe salteaua patului si, in functie de pozitia pacientului, pot sa apara in zona occiputului (ceafa), pavilionul urechii (daca sta pe o parte), partea posterioara a umerilor, omoplati, zona sacrata, fese, genunchi (de asemenea la pozitia pe o parte), glezne, calcai si, de asemenea, orice alta zona care sta mai multe ore in contact cu o suprafata dura – o bara la marginea patului, o cuta a invelisului de pat sau o margine mai dura.

            Escarele sunt de mai multe tipuri: unele sunt uscate – nu secreta lichid, altele sunt umede – permanent umezesc pansamentul. Unele sunt formate initial fara a perfora tegumentul, evoluand “inchis” si autodelimitandu-se. La acestea nu se poate aprecia profunzimea pana nu se inlatura tesutul care nu mai este viabil. Altele sunt...

Citeste mai mult

13

May 2016

Geriatria - printre principalele probleme ale lumii

                O caracteristica a ultimelor decenii usor evidentiabila este cresterea numerica a populatiei varstnice prin mai multe mecanisme – scaderea natalitatii, evolutia medicinii si cresterea sperantei de viata - rezultand o imbatranire demografica mult mai evidenta in tarile dezvoltate economic si de asemenea in Romania, la noi plusata de exodul tinerilor in afara.

                Astfel, necesitatea aparitiei si dezvotarii Geriatriei este tot mai mare, insa desi suntem o tara “cu traditie” legata de Geriatrie, suntem la inceput de drum cu organizarea acestei  specialitati. Totusi, faptul ca problemele imbatranirii sunt asezate de Organizatia Mondiala a Sanatatii intre primele probleme de sanatate ale lumii alaturi de problemele inimii, cancerul, SIDA si alcool arata clar necestitatea...

Citeste mai mult

23

Jan 2016

Relatia Pacient - Medic in Spitalul Polaris Medical

             Relatia pacient - medic este o relatie speciala, bazata pe intelegere, respect si incredere reciproca. De calitatea acestei relatii depinde in multe ocazii stabilirea unui tratament adecvat si individualizat al pacientilor, deoarece, asa cum suntem cu totii de acord, “nu tratam boli, ci bolnavi”. Comunicarea presupune doi interlocutori si mediul de comunicare dintre ei. Pentru ca o persoana sa “auda”ceea ce spune cealalta, trebuie indeplinite anumite conditii. De felul in care personalul medical, in special medicul, asculta ceea ce are de spus un pacient depinde acuratetea actului medical. Comunicarea va fi facilitata de o ascultare atenta, asertiva, care asigura pacientul ca medicul este interest de cele ce i se spun. Calitatea relatiei pacient-medic depinde nu doar de modul de comunicare ci si de efeicienta tratamentului prescris.

             Unul dintre punctele...

Citeste mai mult

Pagini

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.