Prin programul EduPolaris ne propunem sa ajutam pacientii nostri cu informatii despre boala, tratament si complicatiile sale. In acest fel pacientii pot sa dobandeasca cunostinte despre starea lor de sanatate si sa preia o parte din controlul asupra bolii.

30
May 2017
Ce este terapia Vojta?
Terapia Vojta s-a dovedit a fi un extraordinar ajutor in tulburari de motricitate si dezvoltare ale sugarului, copilului mic, adolescentului si adultului, fiind cercetata si confirmata ca si eficienta de peste 50 de ani pe plan mondial.
In terapia Vojta, acele functii de miscare precum prinderea, rostogolirea, verticalizarea, mersul, nu sunt invatate, exersate si antrenate, ci se considera ca fiind modele de miscare “innascute”, “inregistrate”, omul fiind determinat genetic pentru locomotie.
Conform profesorului Vojta, toate aceste miscari care apar la om in dezvoltarea sa, pot fi regasite la copii intr-un anumit stadiu al dezvoltarii, dar de care nu dispun inca spontan.
Folosind anumite pozitii si presiuni cu o directe precisa, pe zone clar determinate ale corpului, se pot declansa acele modele de miscare de tip “reflex”, “innascute”, determinand astfel “deblocari” sau “cai noi de acces” in interiorul cailor blocate la nivelul sistemului nervos.
...

11
May 2017
Ingrijirile paliative pentru pacientii cu gastrostoma
Ce este gastrostoma?
Gastrostoma este un cuvant compus din gastro-stomac si stoma-orificiu, deci in traducere este un orificiu facut la nivelul stomacului, pentru diferite scopuri.
De ce se indica o gastrostoma?
Indicatia de gastrostoma este facuta de specialisti in momentul in care unul dintre segmentele tubului digestiv ce preced stomacul (cavitate bucala, faringe, esofag) nu mai permite trecerea alimentelor sau lichidelor din diferite cauze. Cele mai frecvente indicatii de gastrostomie pe sectiile de ingrijiri paliative sunt tumori care obstrueaza calea digestiva, tulburari ale starii de constienta cu alterarea reflexului de deglutitie (dupa accidente vasculuare cerebrale sau alte afectiuni ale creierului prin hipoxie), stari vegetative in care, desi deglutitia este posibila, nu se poate controla eficient aportul de alimente. De asemenea, mai rar se gaseste indicatia de efectuare a gastrostomei pentru...
05
May 2017
Luptati impotriva rezistentei antimicrobiene – sta in mainile voastre!
Ziua de 5 mai e marcata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ca fiind ziua mondiala a igienei mainilor. Anul acesta, sloganul campaniei este ”Luptati impotriva rezistentei antimicrobiene – sta in mainile voastre!” ilustrand importanta relatiei dintre masurile de profilaxie si control al infectiilor, in special a igienei mainilor si prevenirea rezistentei antibiotice.
Inca din faza de proiectare a Spitalului Polaris Medical, echipa a acordat o atentie speciala asigurarii infrastructurii suport pentru implementarea programului de igiena mainilor: chiuvete in fiecare spatiu clinic (sali de tratament, cabinete de consultatii, saloane) prevazute cu sapun, dezinfectant de maini si prosoape de unica utilizare. Personalul este intruit in legatura cu igiena mainilor atat la angajare cat si periodic si este evaluat utilizand metode moderne (marcarea tegumentelor mainilor cu geluri fluorescente si inspectarea dupa aplicarea procedurii standardizate de spalare cu apa si sapun...