0264 933

 
 

Reabilitarea pacientilor cu Accident Vascular Cerebral

29.01.2018

La nivel mondial accidentele vasculare cerebrale sunt responsabile de aproximativ 5 milioane de decese/an, numar in continua crestere. De asemenea, accidentul vascular este o cauza majora de dizabilitate. Conform statisticilor OMS in fiecare an 5 milioane de pacienti cu AVC raman cu deficite neurologice permanente.

Majoritatea acestor pacienti au indicatie pentru reabilitare. Rolul reabilitarii este de a ajuta pacientul cu dizabilitati de a deveni independent si de a asigura o calitate sporita a vietii. Reabilitarea nu reface zonele afectate ale creierului, dar este indispensabila in recuperarea post AVC.

De ce reabilitarea post-accident vascular cerebral?

Recuperarea medicala ajuta pacientii care au trecut printr-un accident vascular cerebral sa isi recapete aptitudinile pierdute si sa dezvolte metode de compensare a leziunilor cerebrale ireversibile datorita fenomenului de neuroplasticitate (capacitatea creierului de schimbare a structurii si functiei prin realizarea de noi conexiuni). Aceste aptitudini includ limbajul si functia motorie.

Pacientii cu handicap pot fi educati sa substituie functiile pierdute in scopul desfasurarii activitatilor cotidiene. De exemplu, un pacient cu sechele post AVC invata sa isi spele o haina cu o singura mana sau sa comunice cu anturajul in pofida tulburarilor de vorbire.

Programul de reabilitare trebuie personalizat si adaptat nevoilor individuale ale fiecarui pacient.

Reabilitarea poate incepe si in fazele acute si/sau subacute al bolii atunci cand starea generala a pacientului permite acest lucru. Precocitatea initierii reabilitarii este corelata cu rezultatele acesteia. Din acest motiv se incearca recuperarea bolnavului inca din primele 24-48 ore de la debutul bolii.

Cum se realizeaza reabilitarea post-accident vascular cerebral?

Principalul obiectiv al neuroreabilitarii este invatarea motorie. Aceasta tehnica permite realizarea de noi sinapse, modificari in sinapsele existente si productia de substante neurotransmitatoare cu rezultate in reluarea functiilor motorii pierdute prin leziunile cerebrale.

Pacientii efectueaza kinetoterapie pasiva si activa. Miscarile “pasive” sunt cele in care terapeutul ajuta pacientul, in timp ce miscarile "active" sunt efectuate de catre pacient fara ajutor din partea terapeutului. Exista o corelatie intre gradul de invatare motorie si “intensitatea” si frecventa tehnicilor de kinetoterapie. Invatarea motorie nu trebuie sa lipseasca din procedurile de reabilitare  si este responsabila de cele mai multe rezultate in recuperarea deficitelor motorii.

Pe acelasi model ca invatarea motorie se bazeaza recuperarea limbajului vorbit sau scris. Terapia logopedica stimuleaza plasticitatea cerebrala cu posibilitatea “reprogramarii” zonelor  sanatoase din vecinatea leziunii sau ale zonelor omoloage din emisferul opus. Prin suite de exercitii de gimnastica fonarticulara, de corectare a pronuntiei sunetelor, silabelor, cuvintelor sau prin exercitii de intelegere a limbajului vorbit/scris pacientul recupereaza in timp functiile pierdute. Recuperarea limbajului este un proces laborios, de durata. Suportul familial este important si scurteaza timpul de recuperare.

Terapia ocupationala (ergoterapia) este un ansamblu heterogen de tehnici de recuperare ce au ca obiectiv recastigarea independentei si reinsertia sociala. Prin mijloace recreative (pictura, muzica, jocuri distractive adaptate persoanelor cu dizabilitati), activitati casnice, sau mici activitati mestesugaresti, pacientul invata sa se descurce independent in treburile cotidiene. O terapie ocupationala eficienta reuseste sa redea pacientului inclusiv abilitatile profesionale anterioare bolii. Un rol important il joaca suportul psihologic si consilierea vocationala.

Alaturi de tehnicile “clasice”, ultimii ani au adus noi metode de reabilitare: CIMT (Constraint-Induced Movement Therapy), BWSTT (Body-Weight Supported Treadmill Training), stimularea electrica neuromusculara transdermala, stimularea magnetica transcraniana, reabilitarea prin realitatea virtuala etc.

Combinarea rationala a procedurilor de recuperare medicala cu tehnologiile de “granita” intr-o schema personalizata adaptata particularitatilor bolii si pacientului deschide perspective nebanuite odinioara. Cazurile considerate “irecuperabile” reusesc sa depaseasca patologia redevenind membrii activi ai comunitatii si un sprijin pentru familie si societate.

La Polaris Medical, am creat un program special care este destinat persoanelor care au suferit un AVC. Aflati care sunt obiectivele programului de Recuperare post AVC in acest link.

Programati acum un consult in vederea internarii pentru recuperare in acest link sau telefonic, la 0264 933.


Comentarii

    Recuperarea post AVC

    Buna ziua,

    cand trebuie inceputa recuperarea unui pacient care a suferit un AVC hemoragic?

    multumesc,
    Cristina



    @Cristina

    Buna ziua,

    Recuperarea unui pacient care a suferit un AVC hemoragic trebuie sa inceapa cat mai curand posibil, chiar din faza acuta.

    Pentru mai multe detalii privind recuperarea in cadrul Spitalului Polaris Medical, va rugam sa ne contactati la 0264 933.

    Va multumim pentru interes!

    Polaris Medical



Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.