0264 933

 
 

Performanta in reabilitarea post AVC cu ajutorul recuperarii robotizate

06.03.2018

Accidentul Vascular Cerebral (AVC) poate fi definit drept o leziune netraumatica cerebrala, cauzata de ruperea sau ocluzia unor vase sanguine cerebrale, care poate avea ca efect: instalarea brusca a unui deficit neurologic – pierderea controlului motor, dificultatea de a vorbi, de a inghiti, tulburari cognitive, senzoriale etc. Alte efecte sau simptome apar mai tarziu, printre acestea regasindu-se modificarea tonusului muscular – spasticitatea, fatigabilitatea, depresia, durerea etc.

Cele mai frecvente limitari functionale in cadrul AVC-ului sunt: dificultati la transferuri, in mentinerea pozitiei sezande sau mers, afectarea ADL-urilor – afectarea gradului de independenta in realizarea activitatilor zilnice, tulburari de vorbire – deteriorarea comunicarii din cauza afaziei sau dizartriei, tulburari cognitive (afectarea memoriei, atentiei, percepţiei vizuale si spatiale), tulburari sfincteriene, disfunctii sexuale, aparitia fatigabilitatii si depresiei.

Recuperarea pacientilor cu AVC trebuie sa fie initiata cat mai precoce, de acest lucru depinzand prognosticul functional pe termen lung al acestor pacienti.

Programul de recuperare din spitalul Polaris Medical este individualizat si adaptat fazei-post AVC existente – faza acuta, subacuta si cronica. Ca mijloace de recuperare in AVC, se utilizeaza: kinetoterapia, electroterapia, masajul medical, hidroterapia, terapia ocupationala, ortezarea, acestea fiind mijloace clasice de recuperare.

Medicina moderna ne aduce si tehnologie robotizata asistata, realitate virtuala, terapie de tip stimulare electrica functionala, cu beneficii importante in recuperarea mersului, cresterea functionalitatii membrului superior, stimularea neuroplasticitatii.

In cadrul spitalului de recuperare Polaris Medical s-a deschis un centru de Recuperare Robotizata, prin achizitia unor echipamente de ultima generatie, menite sa asigure o recuperare eficienta a pacientilor cu accident vascular cerebral. Lokomat-ul este un astfel de sistem robotizat, disponibil in acest centru, de tip exoscheleton, utilizat in recuperarea mersului, echilibrului, in multiple afectiuni neuromotorii (accident vascular cerebral, traumatism vertebral sau cerebral, paralizie cerebrala, boala Parkinson, scleroza multipla, sindrom Guillian Barre, dar si in alte patologii post interventii chirurgicale (meniscectomie, artroplastie de genunchi sau sold, discectomie vertebrala lombara etc).

Acesta realizeaza antrenarea mersului pe o banda rulanta, prin sustinerea partiala sau totala a greutatii corpului si prin mobilizarea membrelor inferioare cu ajutorul sistemului exoscheleton, de asemenea, permite miscari de translatie, rotatie a pelvisului, cu rol in activarea echilibrului.

 

Avantajele terapiei cu Lokomat sunt:

  • posibilitatea unui antrenament precoce, bine tolerat de catre pacient, intensiv si de lunga durata;
  • pacientii primesc feed-back in timp real referitor la performanta lor;
  • terapeutul este eliberat de munca mecanica-fizica si poate urmari activitatea in ansamblu a pacientului, poate si interveni cand este cazul, iar pacientul realizeaza un tipar de mers mai apropiat de cel fiziologic.

Aceasta terapie este adaptata capacitatii functionale a pacientului, se poate modifica intensitatea in functie de evolutia pacientului, pentru a creste performanta acestuia.

De asemenea, este foarte facila cuantificarea rezultatelor, fiind posibila inregistrarea in dinamica a mai multor parametri, ceea ce poate aduce un beneficiu atat stiintific, cat si motivational.

Exista dovezi ca antrenamentul mersului cu ajutorul terapiei robotizate, in combinatie cu fizioterapia clasica creste sansele de recuperare a mersului la pacientii post accident vascular cerebral, comparativ cu terapia clasica singura. Pacientii care se afla in primele trei luni de la accidentul vascular cerebral ar avea mai mari beneficii, prin acest tip de interventie.

Beneficiile aduse pacientului prin recuperarea robotizata cu Lokomat:

  • posibilitatea de a se initia cat mai devreme recuperarea-antrenamentul mersului, fiind o terapie sigura si bine tolerata de catre pacient;
  • ameliorarea statusului neurologic, fortei musculare, echilibrului, abilitatii de a merge, tonusului muscular-prin scaderea spasticitatii;
  • ameliorarea mersului: viteza, anduranta, lungimea si simetria pasului, miscarile bazinului si a echilibrului;
  • creste anduranta cardio-vasculara;
  • impact pozitiv asupra calitatii vietii pacientului;
  • poate mentine pacientul motivat si implicat activ in procesul de recuperare, ceea ce duce la rezultate mai bune;
  • posibilitatea cuantificarii evolutiei pacientului – cu rol in adaptarea planului de recuperare pentru atingerea obiectivelor.

Terapiile robotizate pot fi combinate cu realitatea virtuala (jocuri adaptate pacientului), pentru a asigura un program functional specific (anumite cerinte), dar si stimularea participarii active si motivarea pacientului. Procesul de recuperare poate fi de lungă durata, componenta psihologica, implicarea pacientului in procesul de recuperare avand un rol esential in atingerea obiectivelor propuse.

Aflati mai multe detalii despre Recuperarea Robotizata din cadrul spitalului Polaris Medical.

 


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.