0264 933

 
 

Paralizia cerebrala la copii

12.12.2016

Paralizia cerebrala (CP) este un termen larg care descrie un grup de tulburări neurologice nonprogresive care cauzeaza pierderea functiei motorii normale (afectează capacitatea unei persoane de a se deplasa și de a menține echilibrul și postura) datorate insultului asupra  creierului imatur, in curs de dezvoltare.

 În ciuda îmbunătățirii îngrijirii prenatale și perinatale, in ultimii ani au existat puține schimbări în numărul total de copii cu paralizie cerebrală si odata cu cresterea ratei de supravietuire a copiilor cu prematuritate extrema, au aparut mai multe cazuri de forme severe.

           Cauzele posibile sunt congenitale, genetice, inflamatorii, infecțioase, anoxice, traumatice, metabolice:

- prematuritatea, cel mai frecvent incriminată drept cauză a acestor afecțiuni; greutatea scăzută la naștere; icterul neonatal prelungit;

- unele infecţii pe perioada sarcinii – virus citomegalic, rubeolic, toxoplasma gondi, virus hepatic tip 1, virsului imunodeficienței umane;

- sarcini anterioare ale mamei cu feți morți sau cu malformatii cerebrale, avorturi spontane repetate; nașteri anterioare cu nou născuți cu greutate mică sau cu deficite motorii, senzoriale sau retard psihic; sarcini multiple;

- expunerea mamei la agenți toxici, abuz de alcool,droguri.

- sângerări uterine în ultimul trimestru de sarcină; traumatisme severe ale mamei pe perioada sarcinii;

- boli materne: epilepsie, hipertiroidism, hipotiroidism, diabet etc.

- suferință cerebrală acută intrapartum, postpartum – encefalopatie neonatală de cauză vasculară (hipoxie), infecțioasă, traumatică, metabolica.

- postnatal: infecții ale sistemului nervos central (encefalite, meningite), hipoxie, convulsii prelungite, traumatisme craniene, hemoragii intracraniene, coagulopatii, intoxicații postnatale.

Paralizia cerebrala forma spastica

• hemipareza spastică: spasticitatea afectează o parte a corpului, membrele de partea afectata devenind frecvent mai scurte si mai subtiri. Aceasta forma se asociaza frecvent cu aparitia convulsiilor iar o parte din copii vor dezvolta o curburi anormala ale coloanei vertebrale (scolioza) Achizitia limbajului poate fi intarziata dar inteligenta este de obicei normala.

 

• dipareza spastică – afectarea membrelor inferioare si in mai mica masura a celor superioare (mai este numita si parapareza); in aceasta forma inteligenta este de cele mai multe ori normala iar convulsiile apar mai rar.

• tetrapareza spastica: spasticitate care implică toate cele patru membre (superioare si inferioare); acesti copii, de obicei, nu pot merge și ei au adesea dizabilități intelectuale, probleme de vorbire și convulsii.

Paralizia cerebrala forma diskinetica (include formele atetozica, coreoatetozica si distona) in care sunt prezente miscarile involuntare si tulburarile de tonus muscular.

Paralizia cerebrala forma ataxica in care apar tulburari de echilibru si coordonare.

Paralizii cerebrale mixte – cele mai frecvente tipuri sunt cele spastico-diskinetice.

           Copiii cu CP pot avea probleme asociate, mai frecvent aparand: convulsii si epilepsie, dizabilitate intelectuală, deficiențe de învățare și probleme de comportament, probleme de vedere, auz sau vorbire, anomalii osoase, inclusiv tulburari ale staticii vertebrala, infecții și boli cronice; malnutriție.

Paralizia cerebrală nu poate fi vindecată complet, dar tratamentul început devreme oferă o șansă mai bună copiilor de a depăși handicapul de dezvoltare sau de învățare de noi modalități de a îndeplini sarcinile zilnice.

Din componența echipei multidisciplinare care abordeaza pacientul cu paralizie cerebrala, este important să facă parte medicul neuro-pediatru, fizio-kineto-terapeutul, psihologul, logopedul, psihopedagogul, specialistul in  reabilitare medicala, oftalmologul, endocrinologul, ortopedul, pediatrul, neurochirurgul.

Tratamentul include terapie fizică și ocupațională, logopedie, tratament medicamentos pentru convulsii, spasticitate și atenuarea durerii; intervenții dispozitive ortopedice; scaune cu rotile; sprijin pentru comunicare, cum ar fi calculatoarele cu sintetizatoare de voce atașate etc.

Terapia fizică (kinetoterapia si hidrokinetoterapia)

            În vederea obţinerii unei cât mai bune autonomii în gesturile cotidiene şi a independenţei în deplasare un rol definitor îl deţine kinetoterapeutul, care în clinici de specialitate precum POLARIS, prin tehnici adaptate bolii fiecărui copil efectuează tratament pentru scaderea spasticitatii, corectarea deformărilor osteo-tendinoase, menținerea mobilității (exemplu: Bobath, Kabath, Vojta). In completarea activitatii terapeutului vin  cele mai moderne accesorii, aparate si sisteme speciale: Lite Gait, Tecnobody, etc.

Fizioterapie cuprinde procedure precum: masaj medical, impachetari cu parafina, bai galvanice, electroterapie, ultrasunete, magnetoterapie, terapie cu laser, etc.

Terapia de stimulare multisenzorială

În acest tip de terapie, rolul psihologului este extrem de important. Este o metodă care vizează stimularea tuturor organelor de simț, în concordanță cu nivelul de dezvoltare al copilului.

            Terapia ocupațională

Terapeutul ocupațional lucrează cu copiii cu paralizii cerebrale pentru îmbunătățirea abilităților motorii, îmbunătățirea și menținerea activităților motorii fine, antrenarea copilului în vederea dezvoltării de abilităţi necesare autoservirii, în vederea obținerii independenței funcționale

             Terapia logopedică

 În vederea dezvoltării comunicării, a limbajului  rolul principal în deţine logopedul şi intervenţia trebuie făcută cât mai repede cu putinţă. În funcţie de gravitatea cazurilor trebuie identificată cea mai eficientă metodă de comunicare cu copilul, prin cuvinte, imagini, semne. Tulburările de vorbire, coordonare motorie orală, deglutiţie, masticaţie sunt frecvente la copiii diagnosticaţi cu paralizie cerebrală. Există situații în care copiii, în funcție de abilitățile motorii și cognitive pot beneficia de dispozitive speciale de comunicare

Tratamentul chirurgical si ortezele

            Intervenții chirurgicale ortopedice sunt recomandata atunci cand spasticitatea si rigiditatea sunt severe si  pot îmbunătăți mobilitatea și diminua durerea. Interventiile chirurgicale sunt eșalonate pe etape corespunzătoare vârstei și nivelului de dezvoltare motorie a unui copil. Chirurgia poate, de asemenea, corecta sau imbunatati foarte mult deformările coloanei vertebrale la persoanele cu CP.  Alte tipuri de interventii chirurgicale sunt montarea unei pompe de baclofen intratecal (pentru reducerea spasticitatii) si  rizotomia dorsală selectivă (SDR. Ortezele si protezele  ajuta la compensarea dezechilibrului muscular, cresc mobilitatea si independenta.

Tratamentul în cazul unor astfel de afecţiuni este unul de durată, poate însemna ani, în care se va lucra cu copilul sistematic, în funcţie de progresele făcute şi de deficienţele pe care le mai are de corectat.

Este o muncă grea, care presupune disciplină, mult efort din partea tuturor celor implicaţi, multă răbdare şi putere de a aprecia progresele, chiar dacă acestea sunt de cele mai multe ori minore. Părinţii trebuie să fie informaţi corect asupra posibilei evoluţii pe viitor a copilului şi implicaţi în procesul de recuperare.

 

 

 

 

 

 

Laura Marginean
Specialitate
Medic primar Neurologie Pediatrica

Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.