0264 933

 
 

Indicatii ale polisomnografiei si video EEG de somn

03.10.2015

Polisomnografia reprezinta o investigatie paraclinica ce se utilizeaza in vederea depistarii tulburarilor de somn. Aceasta investigatie cuantifica multiple aspecte electrofiziologice, cum ar fi activitatea electrica a creierului, nivelul oxigenului din sange, ritmul cardiac si respirator, precum si miscarile involuntare a globilor oculari si membrelor inferioare, aparute in timpul somnului.

Indicatiile polisomnografiei
Polisomnografia monitorizeaza etapele si ciclurile somnului, cu scopul de a identifica momentul aparitiei tulburarilor de somn. Prin urmare, Polisomnografia se recomanda in urmatoarele situatii:

1. intreruperea temporara a respiratiei in timpul somnului - apnee de somn;

2. miscari involuntare la nivelul membrelor inferioare, cum ar fi cele din cadrul sindromului picioarelor nelinistite;

3. Narcolepsie;

4. Parasomnii asociate cu somnul REM (cu miscari oculare rapide: Rapid Eye Movements):

a) Tulburarea de comportament in timpul somnul REM;

b) Cosmarurile;

c) Paralizia de somn recurenta izolata;

5. Comportament neobisnuit in timpul somnului precum somnambulismul.

Electroencefalograma (EEG) reprezinta o inregistrarea, in timp real, a activitatii electrice cerebrale si se efectueaza cu ajutorul unui aparat special, numit electroencefalograf, care preia potentialele electrice de la nivelul scalpului, cu ajutorul unor electrozi, si le transforma in semnal grafic.

Video EEG de somn reprezinta inregistrarea continua a activitatii electrice, cu monitorizare video, in cursul somnului, in vederea depistarii unor eventuale manifestări clinice ale pacientului, simultan cu înregistrarea electroencefalografica. Corelarea comportamentului inregistrat video cu activitatea EEG faciliteaza diagnosticul diferential dintre crizele epileptice si non-epileptice. Testarea dureaza de regula 8 ore, se realizeaza pe parcursul noptii, iar dupa trezire, pacientul poate pleca acasa.

De regula, atat polisomnografia cat si video EEG de somn, se efectueaza intr-un centru medical de specialitate, cum este si cazul Laboratorului de electroencefalografie si polisomnografie din cadrul Spitalului de recuperare Polaris Medical. 


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.