0264 933

 
 

Importanta asocierii tratamentului medicamentos si a psihoterapiei in depresie

16.01.2016

Cand o persoana sufera de depresie este afectat atat corpul cat si mintea, fiind tulburate cele mai importante sisteme ale corpului, si avand ca efect deteriorarea starii de bine, a dispozitiei.

Sistemele care pot fi afectate sunt:

• Sistemul nervos central (de ex. functionarea creierului)

• Ciclul somn-veghe

• Sistemul endocrin

• Mecanismele de raspuns la stres

• Sistemul imunitar

• Sistemulul digestiv.

 

Indiferent care sunt cauzele depresiei, atat medicamentele cat si tratamentul psihologic sunt utile in ameliorarea majoritatii simptomelor. Diferitele tipuri de depresie, necesita insa tratamente diferite. In plus, oamenii nu raspund la fel la tratament. Medicul psihiatru impreuna cu psihologul clinician pot conlucra pentru a identifica tratamentul potrivit fiecarui pacient in parte si pentru a scurta cat mai mult durata unui episod depresiv. Sunt pacienti care raspund mai bine la tratamentul medicamentos, in timp ce altii raspund mai bine la consilierea psihologica, insa studiile au aratat ca cele mai bune rezultate se obtin in cadrul unor abordari complexe, multidisciplinare si personalizate (echipe formate din medici psihiatri, medici de reabilitare medicala, internisti, neurologi, cardiologi, endocrinologi, gastroenterologi, alaturi de psihologi clinicieni).

O astfel de abordare complexa, medicala si psihologica, este cea mai eficienta forma de tratament al depresiei care se poate obtine in acest moment.

 

Tratamentul psihologic poate ajuta la:

• Schimbarea gandurilor si sentimentelor negative

• Implicarea in mai multe activitati

• Viteza recuperarii

Prevenirea depresiei recurente – reaparitia episoadelor depresive.

• Identificarea modalitatilor de a tine sub control boala si de a te simti bine.

 

Medicamentele antidepresive existente la acest moment sunt mult mai eficiente decat cele ce se utilizau in urma cateva decenii. Medicamentele de ultima generatie incearca sa sa apropie cat mai mult de „antidepresivul ideal”:

• sunt sigure, eficiente si nu creeaza dependenta

• sunt accesibile ca pret si forma de administrare

• sunt selective , avand un impact cat mai redus asupra organismului si au actiune rapida

• va ajuta sa va ameliorati simptomatologia si sa va puteti recupera viitorul prin recastigarea capacitatilor avute inainte de debutul depresiei.

 

Efectele tratarii/netratarii depresiei:

Tratamentul psihologic imbunatateste abilitatile de adaptare in fata factorilor de stres sau a conflictelor. Medicatia, pe de alta parte, are un efect fizic, imbunatatind functionarea creierului prin modificarea sau modularea unor substante numite neurotransmitatori (serotonina, noradrenalina, dopamina etc) si care intervin in functionarea corecta a creierului. Cand aceste doua tratamente sunt combinate, ele pot ameliora cu succes simptomele depresiei. Daca depresia nu este tratata, pot sa apara efecte fizice negative in diversele sisteme ale organismului (neuro-vegetativ, endocrin, imunitar etc.).

 

Folosirea tratamentelor care sa se potriveasca pacientului:

Exista multe medicamente care sunt disponibile pentru persoanele cu depresie dar, este foarte important ca medicul psihiatru sa-l aleaga pe cel mai potrivit pentru fiecare pacient in parte. Este important sa se foloseasca tratamentul psihologic sau medicamentos care se potriveste cel mai bine pacientului si care e cel mai util in nivelul respectiv de depresie sau anxietate.

Multe tratamente nu rezolva problema. De exemplu, somniferele sau simpla consiliere sunt ineficiente pe termen lung, chiar daca pot sa rezolve temporar problema.

Tratamentele eficiente pentru depresie sunt atat cele psihologice, cat si medicamentoase. Acestea pot ameliora simptomele fizice si pot corecta gandurile si sentimentele negative.

 

In concluzie, este recomandat ca pacientii care sufera de depresie sa evite automedicatia, sa se informeze, sa ceara ajutor medical si psihologic specializat si sa stie ca cele mai bune rezultate pe termen lung le vor obtine numai prin abordarea unui tratament holistic, multidisciplinar si personalizat.  

De asemenea, dupa vindecarea unui episod depresiv cu ajutorul tratamentului medicamentos, este imperioasa o schimbare semnificativa atat in plan psihologic (realizabila prin psihoterapie si psihoeducatie) cat si in plan fizic (modificarea stilului de viata, evitarea consumului de toxice, evitarea sedentarismului etc.), toate acestea contribuind la prevenirea episodelor recurente de depresie.

 

Va invitam sa efectuati un Test pentru Depresie pe site-ul Polaris Medical si sa aflati daca prezentati simptomele depresiei.

Puteti adresa aici intrebari specialistilor nostri in legatura cu simptomele sau tratamentul Depresiei.


Comentarii

    depresia

    Multumesc pentru articol,succint si la obiect.Din pacate e cam greu de gasit si medici psihiatri si psihologi care sa gandeasca si sa actioneze asa cum ar fi necesar.Am auzit numai lucruri frumoase despre Polaris si cred ca merita sa incercam sa va vizitam.



Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.