0264 933

 
 

Cauze, simptome si tratament pentru epilepsie

09.10.2015

Ce este epilepsia?

Epilepsia reprezinta o afectiune neurologica, cronica, caracterizata de prezenta a cel putin 2 crize epileptice, aparute  la un interval de minim 24 ore intre ele.

Care sunt cauzele?

In ce privesc cauzele acestei afectiuni, trebuie precizat faptul ca epilepsia poate fi idiopatica, atunci cand sunt implicate anumite anomalii genetice, dar poate fi si secundara unor afectiuni cerebrale cum sunt, accidentul vascular cerebral, tromboza venoasa cerebrala, traumatisme cranio-cerebrale, infectii cerebrale (meningita, encefalita), tumori cerebrale, consum de toxice (alcool, droguri), boli neurodegenerative (Boala Alzhemier), etc.

Care sunt semnele si simptomele epilepsiei?

Din punct de vedere clinic, epilepsia se manifesta prin:

  • crize epileptice, care au o durata de la cateva secunde pana la 1-2 minute, si care la randul lor, se impart in crize epileptice partiale (simple sau complexe) si generalizate, acestea din urma implicand si pierderea starii de constienta.

Cum se manifesta?

Simptomele unei crize epileptice variaza ca si manifestare, in functie de aria cerebrala implicata:

  • crizele epileptice pot aparea sub diferite forme, cum ar fi, unele miscari involuntare (convulsii, contracturi) localizate la nivelul unui membru, a unei jumatati de corp sau a intregului corp; alte crize epileptice pot aparea sub forma de absente (episod scurt, cu durata de cateva secunde, in care pacientul ramane ''blocat'' si inconstient); totodata crizele epileptice se pot manifesta si sub forma unor senzatii neplacute (amorteli, intepaturi), sau a unor tulburari vizuale, auditive, olfactive, gustative, cu durata medie sub 2 minute.

Cum se pune diagonsticul ?

In vederea diagnosticarii epilepsiei, alaturi de tabloul clinic, sunt necesare anumite investigatii paraclinice.

  • Investigatia de baza o reprezinta electroencefalografia (EEG), care evalueaza activitatea electrica a creierului. Aceasta poate fi de tip standard (EEG in stare de veghe – pacient treaz) sau EEG de somn, in cazul tulburarilor de tip epileptic care se manifesta in timpul somnului (crizele morfeice);
  •  Se recomanda si examenul RMN cerebral alaturi de EEG, acest examen fiind necesar pentru confirmarea sau excluderea unei cauze secundare a epilepsiei (accident vascular cerebral, tumora cerebrala, etc);
  • In situatii particulare pot fi necesare si anumite teste biochimice pentru evaluarea unei epilepsii. Diagnosticul epilepsiei se stabileste de catre medicul neurolog, atat pe criterii clinice cat si paraclinice.

Examenul EEG de somn se efectueaza intr-un centru medical de specialitate, cum este si cazul laboratorului de electroencefalografie si polisomnie din cadrul Spitalului de recuperare Polaris Medical.

Cum se tratează epilepsia?

Tinand cont de faptul ca epilepsia este o boala cronica, aceasta afectiune necesita tratament cronic. In primul rand tratamentul vizeaza anumite masuri terapeutice nemedicamentoase, cum ar fi evitarea consumului de substante neurotoxice si neuroexcitante (alcool, droguri, cafea, bauturi energizante), respectarea orelor de somn, evitarea expunerii prelungite la calculator sau televizor, evitarea surselor de electricitate, foc, sau orice altceva ar pune in pericol viata pacientului.

Tratamentul de baza al epilepsiei consta in administrarea de medicatie antiepileptica (ex. Acid valproic, Levetiracetam, Carbamazepina, etc), medicatia fiind aleasa de catre medicul neurolog, in functie de tipul crizei epileptice. De asemenea, exista si alte optiuni utile in tratamentul epilepsiei, cum ar fi stimularea vagala sau tratament chirurgical, solutii terapeutice aplicabile pacientilor neresponsivi la tratamentul medicamentos. 

Speram ca toate aceste informatii sa va fie de folos. Daca aveti intrebari, lasati un comentariu mai jos.


Comentarii

    Ce tratament ?

    Am un fiu în varsta de 23 ani, cu greutatea 110kg si 1,90 m inaltime, diagnosticat cu întarziere mentala severa. La varsta de 15 ani a început să faca crize de epilepsie. L-am tratat cu :Depakine 500mg, Lusitrax si Carbamazepina pana la 20 ani. Cand a avut 2 crize generalizate succesive i s-a recomandat 1cp Depakine 500mg, 1cp Levetiracetam 500mg dimineata si seara. Doi ani nu a mai facut crize , iar acum au reaparut.
    Mentionez ca sunt paralizat si nu pot ajunge la dvs. Ce pot să-i dau?



    tratament epilepsie

    Buna ziua
    Fiul meu are 44 ani si urmeaza un tratament antiepileptic de la varsta de 1,5 ani. In prezent tratamentul zilnic este : Vimpat 400, levetiracetam 1500, Lamictal 400, Orfiril 100, Carbamazepina 200 si in crizele mici utilizez stimulatorul vagal.
    Cu toate acestea are lunar crize majore noaptea si 1-2 crize minore. Forma de epilepsie este farmacorezistenta si nu permite interventia chirurgitala.
    Va rog sa-mi spuneti daca au aparut medicamente novative si care sunt acelea pentru a putea controla mai bine crizele.
    Multumesc !



Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.