0264 933

 
 

Aflati ce este depresia si daca suferiti de aceasta boala

13.02.2018

Depresia este o tulburare psihica ce este caracterizata de o perioada de minim 2 saptamani pe parcursul careia se manifesta o dispozitie trista sau pierderea placerii pentru aproape toate activitatile.

Simptome ale depresiei:

 • scaderea energiei

 • dificultati in concentrare gandire sau luarea de decizii

 • scaderea sau cresterea excesiva a poftei de mancare

 • pierderea interesului pentru activitati considerate anterior ca fiind placute

 • preocupari excesive referitoare la sanatatea fizica si acuze somatice

 • scaderea interesului sau dorintei sexuale

 • insomniile

In cazul agravarii siptomatologiei pot sa apara:

 • deteriorare semnificativa in diverse domenii de functionare (social, profesional)

 •  sentimente de inutilitate

 •  incurabilitate

 •  in cazurile foarte grave pot sa apara chiar si: halucinatii, idei delirante de vinovatie, ruina, ganduri de moarte, idei suicidare, sau chiar tentative de suicid.

Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburari psihice, fiind des intalnita dar mai greu diagnosticata. Episoadele depresive usoare sau moderate diagnosticate rapid si care beneficiaza de initierea adecvata a tratamentului au un prognostic favorabil comparativ cu episoadele depresive severe netratate la timp. Debutul depresiei are loc in peste jumatate din cazuri intre 20 si 50 de ani dar este foarte des intalnita si la varstnici , precum si la pacientii cu multiple afectiuni asociate (neurologice, cardio-vasculare, oncologice etc.).

Vreti sa afati daca dumneavoastra sau unul dintre apropiati suferiti de depresie ?

Completati chestionarul de mai jos (sau cel de aici):

In ultimele doua saptamani s-a intamplat sa:

 1. Va simtiti deprimat in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi?

 2. Va pierdeti interesul fata de toate sau aproape toate activitatiile, in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi?

​​Daca ati  raspuns cu “DA” la una dintre aceste intrebari, completetati in continuare chestionarul; daca ati raspuns cu “NU”, este improbabil sa suferiti de depresie.

 1. Slabiti, fara sa apelati la un regim de slabire, sau va ingrasati? sau V-a scazut ori v-a crescut semnificativ apetitul?

 2. Aveti tulburari de somn in fiecare zi?

 3. Sunteti nelinistit, agitat sau mai lent?

 4. Va simtiti obosit sau fara energie?

 5. Va simtiti inutil sau vinovat peste masura aproape in fiecare zi?

 6. Aveti probleme de concentrare sau de gandire aproape in fiecare zi?

 7. Aveti idei recurente de moarte?

Rezultat:

Daca ati acumulat maxim 4 raspunsuri de “DA”: cel mai probabil nu este vorba de o depresie.

Daca ati acumulat 5 sau mai multe raspunsuri de “DA”: este foarte posibil sa fie o depresie si ar trebui sa apelati la un consult de specialitate cat mai repede. Programati acum un consult din specialitatea Psihiatrie online, in acest link sau telefonic, la 0264 933.

Nu uitati! Una din cinci persoane sufera de depresie pe parcursul vietii. Tratamentul este cu atat mai eficient cu cat este mai repede initiat. Cu un tratamentul eficient majoritatea suferinzilor isi revin din depresie. Apelelati la ajutorul specialistilor pentru a beneficia de o recuperare cat mai rapida.

Speram ca toate aceste informatii sa va fie de folos. Daca aveti intrebari, lasati un comentariu mai jos.


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

 • Etichetele HTML nu sunt permise.
 • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
 • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.