0264 933

 
 

Imbunatatirea calitatii vietii si importanta abordarii multidisciplinare in Boala Parkinson

29.05.2018

Boala Parkinson se defineste ca fiind o afectiune neurologica complexadegenerativa, cu evolutie progresiva, care face parte din categoria tulburarilor sistemului motor al creierului, fiind a doua maladie neurodegenerativa ca si frecventa, dupa Boala Alzheimer.

Boala Parkinson se datoreaza degenerarii (distrugerii) progresive si ireversibile a neuronilor din mai multe arii cerebrale, cu precadere a celor din substanta neagra mezencefalica (trunchiul cerebral), una dintre structurile responsabile de controlul miscarilor.

Referitor la cauza acestei boli, desi aceasta ramane deocamdata necunoscuta, exista, totusi, anumiti factori genetici si de mediu implicati in aparitia acestei boli neurodegenerative.

In ce priveste simptomatologia bolii Parkinson, trebuie specificat faptul ca aceasta afectiune are un debut insidios (treptat), iar manifestarile clinice majore ale acestei afectiuni sunt legate de tulburarea motilitatii (miscarii):

Bradikinezie (lentoare in miscari) cu hipomimie (diminuarea miscarilor mimice), hipokinezie (dificultate in initierea miscarii), hipofonie (vorbire monotona si soptita), micrografie (scris de mana mic, ilizibil);

Tremor de repaus localizat la nivelul mainilor, picioarelor sau chiar la nivelul fetei;

Rigiditate muscularcu fenomenul de ''roata dintata'';

Tulburare de mentinere a posturii si echilibrului, mersul cu pasi mici, caderi frecvente.

Pe langa simptomatologia motorie cardinala, in cadrul bolii Parkinson mai apar o serie de semne si simptome cum ar fi: hiposmie (tulburari ale mirosului), disfagie (dificultati la inghitire), sialoree (salivatie abundenta), tulburari de somn – insomnie nocturna si somnolenta diurna, confuzie, depresie, dementa, hipotensiune ortostaticaa, constipatie, hipersudoratie (transpiratie in exces), tulburari de evacuare a vezicii urinare, dureri, parestezii (amorteli), oboseala.

Diagnosticul bolii Parkinson se stabileste de catre medicul neurolog, preponderent pe criterii clinice, examinarile paraclinice (CT sau RMN cerebral), in acest caz fiind utile pentru excluderea altor entitati patologice.

Fiind o boala incurabila, tratamentul bolii Parkinson are ca scop principal incetinirea progresiei bolii si ameliorarea calitatii vietii pacientului prin controlul simptomatologiei, atat a celei legate de motricitate, cat si a celei non-motorii.

Tratamentul de baza al bolii Parkinson e cel medicamentos, iar pentru pacientii ce nu raspund la aceasta forma de tratament sau cei in stadii avansate, exista posibilitatea tratamentului chirurgical, cum ar fi stimularea cerebrala profunda

Tinand cont de complexitatea bolii si evolutia progresiva a acesteia, pe langa tratamentul farmacologic si chirurgical, o alta optiune terapeutica majora, benefica in abordarea acestei afectiuni neurologice, este tratamentul de recuperare medicala, care in calitate de terapie adjuvanta celei farmacologice si chirurgicale, consta in proceduri de kinetoterapie, terapie ocupationala , terapie prin arta, terapia limbajului si a tulburarilor de deglutitie (inghitire), stimularea cognitiva.

Scopul major al terapiei de reuperare medicala consta in mentinerea functiilor motorii, scaderea riscului complicatiilor, incetinirea progresiei bolii si imbunatatirea prognosticului pacientilor.

Kinetoterapia – asigura un grad de independenta individuala a pacientului pentru un timp cat mai indelungat posibil, cu rol in:

  • Ameliorarea tulburarilor de postura (postura in flexie, anteproiectia capului, cifoza dorsala, flexumul genunchilor);
  • Ameliorarea mimicii – exercitii de grimasa (clipit, fluierat, umflarea obrajilor);
  • Cresterea mobilitatii articulare (coloanei vertebrale cervical, articulatiilor scapulo-humerale, coxo-femurale, genunchilor);
  • Ameliorarea rigiditatii extrapiramidale – stretching, ameliorarea vitezei de miscare si a tulburarilor de echilibru;
  • Reeducarea mersului (corectia pasilor mici, modificarea ritmului de mers, coordonarea balansului membrelor superioare cu cele inferioare);

Terapia ocupationala – are un impact semnificativ in invatarea transferurilor (schimbarea pozitiei in pat, ridicarea din pat sau scaun), realizarea igienei personale, reeducarea mişcărilor fine ale mâinilor cu uşoară ameliorare a tremorului, optimizeaza locomotia ambulatiei prin folosirea dispozitivelor de mers (baston, tripod, carja canadiana, cadru de mers, fotoliu rulant), adaptarea locuintei – bare de sustinere, scaun la dus, covor antiderapant, scaune mai inalte pentru a facilita ridicarea, reeducarea respiratiei (cresterea expansiunii cutiei toracice).

Terapia prin arta – atrage dupa sine efecte benefice asupra tulburarilor somatice si emotionale in boala Parkinson, prin optimizarea miscarilor fine, a manualitatii, intensifica capacitatea de concentrare, memoria si coordonarea. Modalitati practice de terapie prin arta sunt arta de tip “hand craft”: desen, pictura, modelare, cusut; de asemenea muzica, scrisul sau dansul s-au dovedit a fi benefice in ameliorarea tabloului clinic al maladiei in cauza.

Nu in ultimul rand, cateva trasaturi patologice din cadrul acestei maladii, care pot fi optimizate prin procedee terapeutice specifice, sunt tulburarile de limbaj (dizartria) si deglutitie (disfagia), precum si deteriorarea cognitiva, aspecte clinice abordate prin proceduri specifice de logopedie, stimularea deglutitiei si antrenament cognitiv. De asemenea, o alimentatie bogata in fibre vegetale, coroborata cu o hidratare corespunzatoare pot ameliora simptomele non-motorii importante cum sunt hipotensiunea arteriala ortostatica (tensiunea arteriala mai scăzuta) si constipatia.

Tinand cont de complexitatea bolii Parkinson, aceasta din urma necesita o abordare terapeutica holistica, abordare ce implica o echipa multidisciplinara formata din: medic neurolog, reabilitare medicala, psihiatru, geriatru, gastroenterolog, psiholog clinician, logoped, kinetoterapeut, fizioterapeut, terapist ocupational si prin arta, maseur etc., echipa din care, nu in ultimul rand, nu poate lipsi familia si cei apropiati pacientului, acestia din urma avand un rol extrem de important atat in suportul fizic, cat si emotional al bolnavului.

Mai multe detalii despre Recuperarea Neurologica in boala Parkinson la Polaris Medical gasiti aici.

Pentru un consult de specialitate la unul dintre medicii neurologi Polaris Medical privind boala Parkinson sau alte boli neurologice, sunati la 0264 933.


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.