0264 933

 
 

Tratamentul depresiei – o noua abordare prin prisma multidisciplinaritatii

21.01.2019

 

In ultimii ani, tulburarile din sfera psihiatrica tind sa devina tot mai frecvente in randul populatiei generale. Acest fapt este atestat atat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, cat si de frecventa tot mai mare cu care diverse incidente grave, care implicau oameni suferind de o afectiune psihiatrica, au fost mediatizate.

Ne amintim cu usurinta de faptul ca, in anul 2010, indragita cantareata Madalina Manole s-a sinucis prin ingestia unui insecticid, ca actorul de comedie Robin Williams s-a spanzurat, ca pilotul german Andreas Lubitz s-a prabusit intentionat in muntii Alpi cu un avion plin de pasageri etc.

Sunt foarte multe cazuri de acest gen, unul mai dramatic decat altul. Toate au implicat un autor care suferea de o tulburare psihica si, de asemenea, in toate cazurile, ajutorul psihiatric a venit prea tarziu sau nu a venit deloc.

Depresia – numita si „boala secolului”

Organizatia Mondiala a Sanatatii a furnizat informatii ingrijoratoare, care fac cunoscut faptul ca depresia a devenit „boala secolului” si ca, in mai putin de 5 ani, va deveni a doua cauza de dizabilitate la nivel mondial.

Deja 1 din 10 romani sufera de depresie, iar evolutia datelor statistice din ultimii 5 ani, arata o crestere alarmanta a prevalentei si incidentei acestei boli in randul populatiei generale.

Toate aceste informatii ne demonstreaza importanta diagnosticarii si tratarii corecte a acestei afectiuni, inca de la primele semne, indiferent daca sunt decelate de catre pacient, de membrii familiei acestuia, ori de catre un medic.

De ce este important sa apelam la ajutorul de specialitate?

Poate cel mai dramatic aspect in cazul bolilor psihice este cel reprezentat de refuzul celor suferinzi de a se adresa unui medic psihiatru pentru a fi ajutati. De cele mai multe ori, familia si prietenii pacientului contribuie in mod activ la acest lucru, din cauza stigmatizarii implicate de statutul de „bolnav psihic” sau de „nebun”.

Tocmai din cauza acestei stigmatizari oamenii evita prezentarea la psihiatru si amana inceperea unui tratament adecvat in ambulator (la domiciliu), fapt ce face ca un numar foarte mare de pacienti sa ajunga sa se interneze în stare grava, sau chiar de urgenta (nevoluntar), intr-o sectie de psihiatrie.

Pentru a nu se ajunge in astfel de situatii sau, mai rau, la sinucidere, este recomandat sa se recunoasca simptomele depresiei din timp si, in cazul in care pacientul poate, sa apeleze la ajutor de specialitate. Daca insa simptomele sunt grave, aceasta sarcina cade pe umerii familiei sau a celor apropiati.

Depresia este o afectiune grava, ce trebuie tratata cu maximum de seriozitate!

Depresia, in toate formele ei, este cea mai frecventa afectiune psihiatrica, iar, in ceea ce priveste gravitate sau cronicitate, poate fi numita cu adevarat „boala secolului”.

Multi dintre pacientii care isi inving prejudecatile si calca pragul spitalului nostru, Polaris Medical, cautand vindecare, sunt tot mai tineri – oameni activi, provenind din toate domeniile de activitate si din toate păturile sociale. La final, marea majoritate dintre ei regreta doar faptul ca nu au facut acest pas mai devreme, atunci cand, poate, ar fi putut evita multa suferinta.

Atat pacientii care sufera de depresie, cat si membrii familiilor acestora trebuie sa tina cont de gravitatea afectiunii, sa fie informati corect si sa cunoască toate riscurile la care se expun atunci cand refuza sau amana internarea din diverse motive.

Nu trebuie trecut cu vederea faptul ca, doar in 2014, in Romania s-au sinucis 2400 de oameni, cea mai mare parte dintre ei avand o depresie care a fost sau nu diagnosticata.

Astfel, atunci cand simptomele depresiei se fac simtite clar de catre pacient si, mai ales, de catre membrii familiei sale, nu mai este loc de amanare. Prezentarea la medicul psihiatru si internarea, eventual, daca acesta o recomanda, reprezinta inceputul luptei cu aceasta boala grava.

Daca si dumneavoastra ati avut un moment depresiv sau treceti printr-un moment dificil si aveti nevoie de ajutor, nu ezitati sa apelati la specialistii Polaris Medical in Psihiatrie. Programati acum un consult de specialitate la 0264 933. De asemenea, la Polaris Medical am creat un program de recuperare pentru tratamentul depresiei. Aflati mai multe detalii despre program aici.

Va dorim multa sanatate!


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.