0264 933

 
 

Recuperarea medicala in lombosciatica

30.01.2018

Precum un zgarie-nor modern, coloana vertebrala sfideaza gravitatea si incadreaza rasa umana in categoria bipedelor. Aceasta alcatuieste infrastructura unei masini biologice care ancoreaza lanturi kinetice si trasforma fortele biomecanice in activitati functionale coordonate. Supusa imbatranirii, coloana vertrebrala se adapteaza efectelor gravitatiei si la incarcarea biomecanica prin modificari neurochimice si structurale compensatorii, unele dintre acestea pot determina aparitia durerii si dizabilitatii. Unele reactii compensatorii sunt usoare, relativ bine tolerate de pacient, altele sunt distructive si interfera cu capacitatea organismului de functionare.

Durerea lombara a devenit o povara costisitoare pentru societate reprezentand una din cauzele principale de dizabilitate si de absenta la locul de munca. Lombosciatica este un simptom, nu o boala, fiind definita ca o durere lombara cu debut brutal, cu iradiere pe membrele inferioare si limitare severa a miscarii, insotita sau nu de afectarea sensibilitatii sau de deficit motor. Este extrem de frecventa, aproximativ 40% din populatia generala afirma ca a suferit un episod de lombosciatica in ultimele 6 luni. Statisticile au aratat o prevalenta de pana la 84% de-a lungul vietii. Primul puseu apare de obicei din adolescenta pana in jurul varstei de 40 de ani.  Majoritatea pacientilor prezinta pusee usoare sau moderate, fara afectarea severa a activitatii zilnice.

 

Factori de risc:

Nu s-a demonstrat clar existenta factorilor genetici, specifici unei etnii sau rase. Barbatii si femeile sunt egal afectati, dar la cei cu varsta mai mare de 60 de ani, incidenta de aparitie este mai crescuta in randul femeilor. La varsta mijlocie incidenta este maxima (42 de ani - varsta medie a discectomiilor), si apoi scade la varsta a III-a.

Date epidemiologice sugereaza ca factorii de risc precum obezitatea, inaltimea extrema, fumatul, pot predispune la aparitia durerilor lombare. Scaderea fortei musculaturii extensoare, comparativ cu cea flexoare poate fi un factor de risc in aparitia sciaticii. Munca fizica, ridicarea de greutati, pozitile statice prelungite (munca la birou, sofatul), flexiile coloanei, efectuate simultan cu rasucirile, expunerea prelungita la vibratii pot determina aparitia leziunilor la nivelul coloanei vertebrale.

Cele mai frecvente cauze care determina aparitia sciaticii sunt: hernia de disc (90% din cazuri), stenoza de canal lombar, spondilolisteza, anomaliile congenitale lombo-sacrate (sacralizarea vertebrei lombare L5), bolile degenerative discale, fracturi ale corpilor vertebrali, boli inflamatorii (spondilita anchiliozanta), boli infectiase (discitele), boli metabolice (osteoporoza, boala Paget, osteomalacia), tumori maligne etc.

 

Diagnosticul si tratamentul in cadrul spitalului Polaris Medical, este stabilit de o echipa multidisciplanara alcatuita din medic de recuperare medicala, neurolog, medic specialist in imagistica medicala, fiziokinetoterapeut, terapeut ocupational, maseur, nutritionist si psiholog.

 

Metode de recuperare:

Educarea pacientului trebuie sa includa informarea acestuia legat patologia vertebrala, factorii de risc individuali care au dus la aparitia si acutizarea patologiei si un plan de recuperare pe termen lung pentru prevenirea recidivelor. Furnizarea informatiilor pe intelesul pacientului contribuie la construirea unei relatii terapeutice doctor-pacient determinad reducerea anxietatii pacientului si grabirea recuperarii acestuia.

 

Simptome asociate:  La pacientii cu dureri severe cele mai frecvent asociate sunt anxietatea, depresia si tulburarile de somn. Tratarea acestor afectiuni amelioreaza durerea  determinand cresterea functionalitatii.

In faza acuta se recomanda repaus, cu posturare in pozitii antalgice, purtarea unui corset lombar tip lombostat, tratament medicamentos specific.

In functie de gravitatea simptomatologiei, se recomanda si evaluare neurochirurgicala de specialitate.

In faza subacuta si cronica se recomanda asociat tratamentului medicamentos si fiziokinetoterapie: electroterapie antialgica si decontracturanta, kinetoterapie, hidrokinetoterapie, crioterapie, termoterapie: impachetari cu parafina, namol, masaj medical, terapie ocupationala.

Toate aceste mijloace de tratament au rol important in scaderea durerii, cresterea functionalitatii si cresterea calitatii vietii pacientului, rol important in prevenirea recidivelor dureroase.

Electroterapia reprezinta o metoda non-farmacologica si non-invaziva de terapie a durerii, cu efecte demonstrate clinic in patologia coloanei vertebrale. Aceasta potentiaza efectul terapiei medicamentoase, cu rezultate benefice mai rapide, deasemenea, poate scadea necesarul de medicatie analgezica si antiinflamatoare, limitand astfel efectele adverse pe care acestea le au asupra pacientilor.

Electroterapia are un rol important si in cazul pacientilor care au contraindicatii pentru terapia medicamentoasa, in cazul acestora, electroterapia reprezinta una din solutiile, fara efecte adverse, pentru scaderea durerii.

Masajul are rol de imbunatatire a simptomatologiei si a functionalitatii la pacientii cu afectiuni ale coloanei vertebrale, prin relaxarea musculaturii contractate si ameliorarea durerilor. Pielea este un organ bine vascularizat si inervat, de aceea masajul are un rol deosebit de important in cresterea metabolismului bazal prin stimularea functiilor aparatului respirator, circulator, ameliorarea oboselii musculare, imbunatatirea calitatii somnului.

Efectele masajului :

  • actiune sedativa asupra durerilor de tip nevralgic, a durerilor musculare si articulare, obtinuta prin manevre lente care stimuleaza repetat exteroceptorii si propriceptorii cutanati
  • actiune hiperemianta locala determinata de incalzirea si inrosirea tegumentului asupra caruia se exercita masajul, prin manevre mai energice
  • indepartarea lichidelor de staza. 

Termoterapia, aplicarea unor proceduri care utilizeaza factorul termic cald, ca si agent terapeutic principal, de exemplu: aplicatii generale-hidrotermoterapia sau locale: parafina sau namolul terapeutic. In cadrul Spitalului Polaris, pacientii pot beneficia de efectele medicale extrem de bine cunoscute, ale namolului din Lacul Techirghiol.

Termoterapia este recomandata in stadiile cronice ale patologiei vertebrale, cu efecte analgezice prin efectul hiperemic, decontracturant, rezorbtiv, prin cresterea elasticitatii tesutului conjunctiv si prin scaderea excitabilitatii receptorilor pentru durere.

Hidrokinetoterapia este recomandata in stadiile subacute si cronice ale bolii. Mobilizarile in apa sunt mai putin dureroase datorita relaxarii musculare care se produce sub actiunea apei calde si datorita pierderii greutatii corpului.

Terapia ocupationala este o metoda de reeducare activa care foloseste diverse activitati adaptate nevoilor pacientului, cu scop terapeutic si recreativ, contribuind la readaptarea functionala si la reluarea gesturilor vietii cotidiene.

Kinetoterapia prin exercitii specifice (strechingul, tractiunile, exercitii de tonizare si stabilizare a musculaturii paravertebrale, exercitii de control motor ) are un rol important in ameliorarea posturii si alianiamentului coloanei vertebrale, promovand functionarea optima a articulatiilor si tiparele optime de miscare, reducerea tensiunilor musculare anormale, diminuand durerea si promovand vindecarea.

Este dovedit faptul ca, in cadrul unor programe specifice de exercitii fizice zilnice, durerea cronica este perceputa la o intensitate mult mai scazuta, prin stimularea productiei de endorfine.

Kinetoterapia are rol esential in prevenirea recidivelor dureroase: acest lucru se realizeaza prin - constientizarea pozitiei corecte a coloanei lombare si a bazinului; blocarea in timpul efortului a segmentului afectat, invatarea mentinerii pozitiei neutre, invatarea mobilizarii cu totul independente a membrelor fata de trunchi; mentinerea fortei musculare a trunchiului inferior.

Altfel spus, pacientul trebuie sa continue programul de recuperare si dupa ameliorarea episodului acut, sa-si protejeze coloana in timpul activitatilor zilnice, pentru a preveni aparitia recidivelor dureroase si agravarea patologiei.

 

Concluzie: Adresabilitatea timpurie, inca de la debutul durerilor lombare, catre medicina de recuperare, este deosebit de importanta, contribuind la diagnostic precoce, ameliorarea durerilor, identificarea factorilor de risc si managementul acestora, prevenirea scaderii calitatii vietii prin prevenirea recidivelor.

 

Mai multe despre cauzele, simptomele si tratamentul pentru lombosciatica puteti citi intr-un alt articol EduPolaris in acest link.

Sef sectie Reabilitare Medicala Oana Groza
Specialitate
Medic specialist Recuperare Medicala

Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.