0264 933

 
 

Recuperarea limbajului in cazul pacientilor cu afazie

23.05.2016

Afazia (lipsa vorbirii) este o tulburare dobandita a limbajului. Afazia afecteaza exprimarea sau/si intelegerea limbajului vorbit sau/si scris. Aceasta tulburare apare in urma unor leziuni ale creierului, leziuni datorate unui accident vascular cerebral (AVC), unui traumatism cranian, unei tumori cerebrale etc. Persoana cu afazie nu mai reuseste sa foloseasca limbajul ca simbol pentru obiecte sau pentru procesele gandirii.

 

Afazia nu este o boala, ci simptomul leziunii cerebrale. Severitatea tabloului simptomatologic, in afazie, este diferit de la o persoana la alta. Simptomul variaza in functie de localizarea leziunii, de intinderea acesteia, de competentele lingvistice anterioare, de personalitatea fiecaruia. Unele persoane cu afazie pot intelege ceea ce spun ceilalti, dar au mari probleme in a gasi cuvintele potrivite sau in a construi propozitii – astfel, persoana este greu inteles de cei din jur.

 

Tipul de terapie necesar, in cazul persoanelor cu afazie, consta in terapia limbajului si a comunicarii, terapie realizata, in general, de un logoped. In urma unei evaluari amanuntite, specialistul elaboreaza un plan de interventie personalizat, in functie de nevoile individuale, de nivelul actual, de specificul tabloului simptomatologic. Interventia de specialitate abordeaza limbajul prin prisma reeducarii, modelarii, corectarii, reinvatarii acestuia. Demersul terapeutic este unul complex si multidimensionat.

 

Recuperarea in tulburarile afazice trebuie sa se realizeze cat mai repede, imediat ce conditia medicala generala a persoanei permite acest lucru.

 

Eficienta terapiei depinde de rapiditatea interventiei terapeutice, adaptarea tipului de terapie la particularitatile simptomatologice, nivelul de motivatie al pacientului, suportul familial si cel social.

 

Obiectivele demersului terapeutic logopedic in contextul afaziei vizeaza urmatoarele:

  • dezvoltarea abilitatilor de comunicare;

  • imbunatatirea abilitatilor functionale si modelarea comportamentului pentru a facilita fixarea strategiilor de comunicare;

  • introducerea de tehnici de comunicare alternativa;

  • pregatirea, informarea si consilierea membrilor familiei persoanei cu afazie, pentru a facilita comunicarea;

  • stimulare cognitiva;

  • dezvoltarea unor mecanisme de cooping eficiente;

  • cresterea motivatiei si imbunatatirea calitatii vietii persoanei cu afazie, dar si a familiei acesteia.

 

Mecanismele principale care explica recuperarea afaziei se datoreaza faptului ca emisfera dreapta preia o parte din functiile lingvistice specifice emisferei stangi, iar celulele ramase functionale in emisfera stanga au o activitate crescuta.

 

Asadar, recuperarea afaziei, dincolo de masuratorile psiho-metrice, se reflecta in comunicarea din viata de zi cu zi, in reintegrarea psihosociala, in calitatea vietii persoanei cu afazie. Durata procesului terapeutic si gradul de recuperare a abilitatilor de comunicare variaza de la o persoana la alta, o recuperare totala sau aproape totala se atinge cu multa munca si efort, intr-un timp destul de lung.

 

Aflati mai multe detalii despre sectia de Logopedie din cadrul spitalului Polaris Medical.


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.