0264 933

 
 

Durerea in cancer e tratabila

05.08.2016

Definitia OMS a durerii: „Durerea este o experienta senzoriala si emotionala neplacuta asociata cu o leziune tisulara actuala sau potentiala, sau descrisa in termenii unei asemenea leziuni.”

Durerea de mare intensitate este cel mai adesea asociata cu boala canceroasa avansata. Perspectiva durerii de mare intensitate, posibilitatea recidivei si alterarea imaginii de sine datorata evolutiei bolii sau a tratamentului antineoplazic sunt cauzele principale care au creat aura de teama fata de aceasta boala si conspiratia tacerii care ii mai inconjoara si astazi pe acesti pacienti.

Diagnosticate precoce si tratate corect, cancerele sunt in cele mai multe cazuri vindecabile.

Durerea si hemoragia sunt semnale de alarma pentru orice persoana, sunt semnele care duc pacientul la medic. Alte semne si simptome pot fi ignorate mult timp sau pot fi puse pe seama unor cauze minore. Durerea in cancer nu apare in primele faze de boala, de aceea pacientii nu se prezinta la medic in faze incipiente ale bolii (aici intervin programele de screening pentru un diagnostic precoce). Evolutia locala si metastazele la distanta sunt cele care produc durerea. Pe masura ce tumora intr-un organ creste in dimensiuni, cuprinde tot mai multe tesuturi in care se afla receptorii pentru durere (nociceptori) pe care ii stimuleaza. Acesta este mecanismul durerii locale.

Durerea in organele interne nu este perceputa la nivelul acestora, ci este descrisa ca fiind proiectata la nivelul suprafetei corespunzatoare a corpului. De exemplu, durerea provocata de metastazele in ficat este perceputa si descrisa de pacient ca fiind localizata in regiunea superioara dreapta a abdomenului. La fel, durerea datorata unor metastaze osoase profunde (de exemplu, aripa posterioara a osului iliac) este descrisa ca fiind localizata la nivelul regiunii superioare a fesei.

 

Evolutia progresiva a tumorii nu se limiteaza la organul in care se dezvolta tumora, ci invadeaza sau comprima structurile invecinate: organe invecinate, traiecte nervoase, vase de sange. Prin acest mecanism se produc alte tipuri de durere, pe care pacientul le descrie in alte regiuni ale corpului, departe de locul in care se afla cauza durerii. Un exemplu cunoscut este durerea datorata dezvoltarii unor metastaze in vertebrele coloanei lombare, care produc compresiune pe radacinile nervilor plexului lombar, situatie in care, pe langa durerea de la nivelul coloanei vertebrale, pacientul descrie durere intr-unul dintre membrele inferioare.

Durerea este subiectiva. In special durerea cronica este foarte greu de obiectivat. Ca regula generala, se accepta faptul ca durerea este ceea ce pacientul spune ca este. Pentru alegerea unui tratament antialgic corespunzator este foarte importanta determinarea a cel putin trei aspecte ale durerii: localizarea, intensitatea si caracterul acesteia.

Fiind subiectiva, este greu de stabilit un limbaj comun cu pacientul pentru a determina intensitatea durerii. Cel mai utilizat instrument de evaluare al intensitatii durerii este scala numerica. Aceasta este o linie notata cu 0 la extremitatea stanga, insemnand ”fara durere” si 10 la extermitatea dreapta, insemnand ”cea mai mare durere pe care si-o poate inchipui pacientul”. Pe aceasta linie se cere pacientului sa noteze intensitatea durerii. Intensitatea durerii este criteriul de alegere al clasei de analgetice pe care o vom administra. Se considera ca:

  • Intre 1 si 3 puncte durerea este de mica intensitate,

  • Intre 4 si 7 puncte este de intensitate medie,

  • Peste 7 puncte este o durere de mare intensitate.

Pentru fiecare dintre cele trei intensitati este recomandata o anumita clasa de analgetice: pentru durerea de intensitate mica se administreaza antialgicele antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), pentru durerea moderata - antialgicele opioide slabe in asociere sau nu cu AINS, iar pentru durerea de mare intensitate - antialgicele opioide puternice, dintre care face parte si morfina, in asociere sau nu cu AINS.

De mentionat este faptul ca intensitatea durerii se schimba cu multi factori: mobilizarea, pozitia, o anumita activitate, starea de spirit.

Durerea datorata compresiunii unor filete nervoase are un caracter diferit de cea locala. Acest tip de durere se numeste durere neuropatica. Adeseori este descrisa sub forma de intepatura, fulgerare, amorteala sau arsura. Acest tip de durere este insotit adeseori de alterarea sensibilitatii tactile sau proprioceptive (la atingere sau la presiune), in teritoriul in care apare. Pentru tratamentul acestui tip de durere se recurge la administrarea de medicamente din alte clase decat antialgicele. Se utilizeaza antiepileptice, antiaritmice, antidepresive. In cazul durerii provocate de evolutia cancerului, rareori durerea neuropatica apare singura, cel mai adesea fiind insotita de durerea locala datorita evolutiei tumorii. In acest caz asocierea unui medicament antialgic cu unul specific pentru durerea neuropatica este solutia pentru combaterea durerii.

Durerea, fie ea acuta sau cronica este insotita de o traire emotionala neplacuta. Durerea cronica este adesea asociata cu depresia si anxietatea. Modul in care pacientul descrie durerea, prin asociere cu evenimente traumatice dureroase terifiante denota magnitudinea trairii emotionale asociate.

Chiar pentru durerea cronica expresiile folosite fac parte din repertoriul acicdentelor: arsura, fulgerare, sfasiere, zdrobire, injunghiere, rupere etc. In contextul evolutiei bolii neoplazice avansate si progresive suferinta fizica este dublata de suferinta psihologica, sociala si spirituala. Pacientii isi pierd rolul familial si social, se simt o povara pentru familie. Suferinta globala asociata bolii neoplazice avansate, din care durerea fizica este doar o componenta, explica si justifica abordarea multidisciplinara a ingrijirii paliative a bolnavilor cu faze avansate de cancer, in cadrul spitalului Polaris Medical.

Pe langa tratamentul medicamentos al durerii cronice din boala neoplazica, exista procedee antialgice specifice:

  • Radioterapie antialgica,

  • Hormonoterapie,

  • Tratamente antiosteoclastice,

  • Chirurgie cu intentie paliativa,

  • Procedee neurochirurgicale invazive si non invazive.

Tratamentul „simptomatic” nu exclude tratamentul paliativ antineoplazic. Dimpotriva, asocierea tratamentului specific antineoplazic cu tratamentul antialgic, stabilirea secventei terapeutice celei mai eficiente au ca rezultat cea mai buna calitate a vietii pacientilor.

Tratamentul durerii in cancer trebuie individualizat tinand cont de particularitatile pacientului: boli asociate, alergii, raspunsul la terapie, tratamente urmate pentru alte boli. Intotdeauna se alege tratamentul cel mai eficient si cu cele mai putine efecte secundare, care tine cont de dorintele si valorile fiecarui individ in parte.

Din prezentarea succinta a metodelor de tratament al durerii in cancer este evident faptul ca este un tratamnet complex, cu o abordare multidisciplinara, care presupune o colaborare stransa intre echipa multidisciplinara de ingrijire paliativa si specialisti din multe alte domenii: oncologi, radioterapeuti, chirurgi, ortopezi, neurochirurgi si de alte specialitati, in functie de necesarul de moment al pacientului. Urmarirea atenta a evolutiei bolii avansate de catre acestia si interventia cea mai oportuna pentru un anumit moment constituie cheia succesului tratamentului antialgic la pacientii cu boala canceroasa avansata.

 

Pentru mai multe detalii despre Ingrijirile Paliative din cadrul spitalului Polaris Medical, accesati acest link sau sunati la 0264 933.

Pentru o Programare, va rugam consultati acest link.

 


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.