0264 933

 
 

Hipertensiunea Arteriala la varstnici

01.08.2015

Hipertensiunea arteriala este o patologie frecvent intalnita la pacientii peste 65 ani. Reprezinta cresterea tensiuni arteriale sistolice peste 140 mm Hg si/sau tensiunea arteriala diastolica peste 90 mm Hg. Este de retinut ca valorile normale ale tensiunii arteriale sunt aceleasi la orice varsta, insa medicul care trateaza o tensiune arteriala crescuta, poate alege sa tolereze niste valori usor peste limitele normale tinand cont de particularitatile pacientului.

Nu este corecta abordarea multor pacienti care nu isi investigheaza valorile mari ale tensiunii arteriale pe motiv ca au o varsta de 60-70-80 de ani si deci se justifica o valoare tensionala sistolica de 170-180 mm Hg. Acestia ar trebui sa se prezinte la medic pentru o investigare corecta si un tratament eficient.

Cum ne dam seama ca avem hipertensiune arteriala?

Cel mai corect raspuns este ca “nu ne dam seama ca avem hipertensiune arteriala!”. Fiind produsa de niste modificari ale vaselor, aparute treptat, organismul tolereaza valorile crescute si “sesizeaza” eventual numai puseele hipertensive. De aceea, corect este ca masurarea tensiunii arteriala sa fie un obicei in evaluarea oricarui medic, chiar daca nu este o suspiciune de Hipertensiune arteriala.

Tendinta multor pacienti este de a minimaliza importanta acestei patologii, pentru ca pana la urma “nimeni nu moare de Hipertensiune arteriala!”. Partial au dreptate, pentru ca Hipertensiunea arteriala per se nu produce decesul, insa complicatiile acesteia pot duce la deces sau la alterarea semnificativa a calitatii vietii. Cele mai cunoscute complicatii sunt Accidentul vascular cerebral, Infarctul miocardic, Afectarea functiei rinichilor.

Prin tratarea corecta si cat mai precoce a hipertensiunii arteriale se poate obtine o intarziere a aparitiei complicatiilor si controlul acestora mult mai eficient.

Tratamentul Hipertensiunii arteriale.

De cele mai multe ori la varstnic este produsa de modificari ale peretilor vaselor de sange, modificari aparute in timp, ce au aparut dupa o evolutie de zeci de ani si care au dus la rigidizarea acestora. Aceste modificari sunt ireversibile, de aceea tratamentul urmareste incetinirea sau stoparea evolutiei lor.

In tratarea Hipertensiunii arteriale ajuta modificarea stilului de viata acolo unde este cazul: dozarea efortului, eliminarea sedentarismului, controlul greutatii, alimentare corespunzatoare, aport adecvat de sare in alimentatie, hidratare corespunzatoare. Toate aceste masuri trebuiesc evaluate si adaptate fiecarui pacient, mai ales pacientilor varstnici, deoarece urmate haotic pot duce la efecte nocive in locul unor beneficii (de exemplu cure de slabire unde nu este cazul, evitarea consumului de apa la un pacient cu diuretice, practicarea de sport la un pacient cu probleme cardiace).

Dupa instituirea tratamentului medicamentos de cele mai multe ori valorile tensionale ajung in limitele dorite si multi pacienti renunta la tratament considerand ca “s-au vindecat”. Aceasta atitudine este total gresita pentru ca valorile tensionale redevin crescute odata cu intreruperea medicatiei. De asemenea este necesara monitorizarea periodica a tensiunii sub tratament (chiar daca nu sunt simptome), deoarece este necesara o ajustare periodica a schemei de tratament in functie de raspunsul pacientului.

In concluzie

Hipertensiunea arteriala la pacientii varstnici este o patologie frecventa, care abordata si tratata corect atat de medic dar mai ales de pacient poate preveni aparitia unor complicatii neplacute ce afecteaza semnificativ calitatea vietii.

Multa sanatate!


Comentarii

    Hipertensiune

    Am 85 ani, Am stimulator cardiac, De ani multi folosesc coaprovel si concor.Stabilizatorul mentine pulsul ls 70.
    Acum dimineata am 18/8. Cu toate medicamentele nu coboara decit f.putin.
    Ce sa fac ? Am luat si cite jumatate de norvasc dar degeaba !



    @Anatol

    Buna ziua!

    Va multumim pentru mesaj! Va recomandam sa veniti la un consult la unul dintre specialistii nostri cardiologi. Dupa consult se va stabili planul de tratament si de recuperare, daca este cazul.

    Programarea la consult o puteti face aici sau telefonic, la 0264 933.

    Multa sanatate!

    Polaris Medical



Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.