0264 933

 
 

Fii sanatos: Care sunt nevoile psihologice ale persoanelor cu boli cronice?

24.05.2016

Psihologul clinician face parte dintr-o echipa multidisciplinara cu obiectivul final, recuperarea medicala a pacientilor cu diverse afectiuni cronice. Majoritatea afectiunilor somatice au consecinte negative la nivel emotional, cognitiv si comportamental.

A avea o durere cronica poate fi stresant. Din pacate, stresul contribuie la aparitia altor probleme de sanatate (ex: la cresterea tensiunii arteriale), inclusiv la aparitia anxietatii si depresiei. Pacientul poate sa devina mai trist, mai anxios, intreg procesul de recuperare fiind afectat sau blocat.

Cu ajutorul psihologului, pacientii pot invata sa-si controleze mai bine emotiile si convingerile legate de boala, cu efect direct asupra intensitatii durerii si a calitatii vietii.

La nivel comportamental, boala poate sa duca la tendinte de retragere sociala, la neacceptarea suportului celorlalti, relatiile cu cei dragi fiind afectate. Psihologul clinician poate consilia in aceasta situatie si familia pentru a intelege si oferi sprijin adecvat conditiei medicale a pacientului.

In functie de nevoile psihologice identificate (stabilite in urma rezultatelor evaluarilor clinice) si conditia medicala generala, psihologul impreuna cu medicul curant stabileste un plan individualizat de interventie psihologica. Planul are in vedere optimizarea dispozitiei afective si imbunatatirea calitatii vietii.

Beneficiile directe pentru pacient in urma interventiei psihologice, constau in:

– psihoeducatie in privinta mecanismelor psihologice implicate in aparitia si mentinerea bolii;

– suportul emotional primit;

– optimizarea mecanismelor de adaptare la boala si stres;

– autoreglare emotionala eficienta;

– cresterea aderentei la tratament.

Indirect, ceilalti membri ai echipei medicale pot sa lucreze mai bine cu acel pacient, devenind mai compliant.

Gestionand mai eficient reactiile emotionale si comportamentele, scade si impactul negativ al bolii asupra vietii de zi cu zi, persoana redevenind functionala si pregatita pentru a-si relua activitatile din viata cotidiana.


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.