0264 933

 
 

Fii sanatos: Accidentul vascular cerebral

20.05.2016

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o denumire generica pentru un grup de boli ale sistemului circulator cerebral.

O perturbare a circulatiei cerebrale duce la deficite neurologice importante (paralizii, tulburari de vorbire, tulburari de echilibru, coordonare etc.).

Accidentele vasculare pot sa fie produse prin obstruarea unei artere cerebrale, urmata de distrugerea portiunii de creier alimentata de aceasta (accidental vascular cerebral ischemic) sau prin ruperea unui vas de sange si inundarea unei portiuni din creier (accidentul vascular hemoragic).

Forma cea mai comuna este accidentul vascular cerebral ischemic (aproximativ 80% din totalul de accidente vasculare).

Anual, 15 milioane de oameni au nesansa de a face un AVC ischemic. Aproximativ doua treimi decedeaza sau raman cu sechele neurologice importante. Odionioara AVC-ul era considerat o boala a varstnicului. Schimbarile ritmului de viata si expunerea la factorii agresivi de mediu au modificat varsta de debut a accidentului vascular cerebral, astazi aceasta patologie lovind si persoanele tinere. 

Sedentarismul, obezitatea, alimentatia nesanatoasa, boli cronice netratate sau tratate necorespunzator (hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, dislipidemia, tulburarile de ritm cardiac), consumul de toxice (alcool, tutun, cafea, droguri) si nu in ultimul rand stresul sunt factori care cresc riscul de aparitie a acestei boli.

Indiferent de tipul de accident vascular, indiferent daca simptomatologia este discreta, pacientul trebuie sa se prezinte intr-un serviciu de urgenta.

Instituirea unui tratament precoce evita agravarea si salveaza portiuni importante din creier cu reducerea sechelelor neurologice.

In anumite conditii prezentarea intr-un serviciu de urgenta la maxim 4 ore de la debut poate sa salveze zona afectata de creier prin administrarea unui tratament trombolitic, pacientul parasind spitalul fara deficite neurologice.

Persoanele cu risc de boala cardiovasculara sau familiile acestora trebuie instruite pentru a recunoaste aparitia acestei boli in vederea contactarii rapide a serviciului de ambulanta.

In cazul nefericit in care accidentul s-a produs este important procesul de recuperare.

Recuperarea urmareste recapatarea partiala/totala a functiilor cerebrale afectate de boala. Chiar daca o portiune distrusa din creier nu se mai reface, in urma procesului de recuperare, zone sanatoase “invata” sa preia functiile zonelor afectate.

Neuronii au capacitatea de a realiza noi sinapse, sa isi modifice sinapsele existente si sa produca substante neurotransmitatoare cu rezultate in reluarea functiilor pierdute prin leziunile cerebrale.

“Obligarea” celulelor nervoase de a realiza noi conexiuni se face prin proceduri specifice spitalelor de recuperare: kinetoterapie, terapie ocupationala, logopedie, stimulare cognitiva, stimulare electrica neuromusculara, stimulare magnetica transcraniana etc.

Recuperarea medicala trebuie initiata cat mai precoce inca din timpul internarii in serviciul de medicina de urgenta.

Dupa depasirea perioadei acute pacientii trebuie transferati in unitati spitalicesti specializate in recuperare.

O recuperare de calitate poate sa duca la reabilitatea totala cu reintegrarea pacientului in societate.

Damian Popescu medic primar neurolog seful Sectiei de recuperare neurologica de la Spitalul de Recuperare Polaris Medical


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.