0264 933

 
 

Fazele recuperarii post-chirurgie cardiovasculara

15.05.2015

S-a dovedit prin numeroase studii faptul ca recuperarea pacientilor dupa interventii de chirurgie cardiaca are un efect benefic asupra calitatii vietii pacientului, refacerea functionala si cresterea ratei de supravietuire pe termen mediu si lung.

Recuperarea cardiovasculara are un caracter continuu, nu se opreste postoperator, fiind continuata in spital cu specific de recuperare cardio-vasculara, ambulator si ulterior la domiciliu.
Recuperarea pacientilor operati pe cord incepe din prima zi postoperator si poate fi efectuata, fara complicatii si riscuri, indiferent de varsta, status functional si tipuri de interventii chirurgicale cardiace.
Exercitiile fizice, sub supraveghere medicala, cresc capacitatea functionala cardiovasculara si pulmonara, scad necesarul de oxigen al miocardului, scad tensiunea arteriala sistolica si diastolica cu aproximativ 8-10 mm Hg, pot corecta valorile colesterolului, si au efect asupra diabetului si a greutatii corporale. 
Programele de recuperare se fac în functie de parametrii obtinuti la testul de mers 6 minute efectuat in a 8-10-a zi dupa operatie, acest test fiind repetat in ziua 15 si 20 in regim ambulator.
Procesul de recuperare cardiovasculara se desfasoara in trei faze si acesta va dura in jur de 4-6 saptamani pentru consolidarea plagii post-operatorii si in jur de 6-12 saptamani pentru revenirea la viata sociala si profesionala.

Faza I

Este o faza de recuperare cardiovasculara precoce dupa interventia chirurgicala. Are ca principale scopuri asigurarea capacitatii de autoingrijire si independenta de deplasare, asigurarea unei ventilatii corecte, a permeabilitatii cailor respiratorii prin exercitii pentru mobilizarea musculaturii respiratorii, asigurarea unui drenaj bronsic eficient pentru eliminarea secretiilor, invatarea si reeducarea respiratiei toracice si diafragmatice, profilaxia complicatiilor decubitului.
Dupa interventia chirurgicala, pacientul este internat in sectia de terapie intensiva pentru o perioada de cateva zile, in funcţie de evolutia parametrilor hemodinamici.
Inainte de externare, pacientului i se va efectua un bilant functional cardiorespirator, printr-un test de efort limitat de simptome, masurandu-se parametrii respiratori si metabolici.

Faza II

Faza de recuperare cardiovasculara propriu-zisa – are rolul de a reda pacientului cat mai mult din capacitatea fizica care e compatibila cu starea functionala a cordului. Se realizeaza in centre specializate in recuperare cardio-vasculara atat prin spitalizare continua cat si ambulatoriu.
Este faza in care se urmareste cresterea autonomiei functionale, ameliorarea performantei cardiace, readaptarea progresiva la efort.

Faza III 
Se poate efectua in ambulatoriu.

Se urmareaste mentinerea si imbunatatirea capacitatii de efort castigata in faza anterioara.
La domiciliu pacientii vor continua exercitiile de recuperare cardiovasculara timp de 15-20 de minute pe zi, precum si mersul pe jos iar mai apoi, joggingul sau bicicleta (5-6 km/zi).
Recuperarea cardiovasculara este o etapa obligatorie dupa chirurgia cardiaca pentru a consolida rezultatele obtinute post-operator si a va permite o intoarcere cit mai rapida la o viata normala. 

Oferta de servicii de recuperare cardiologica a Polaris Medical o puteti gasi aici.
Va dorim multa sanatate!


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.