0264 933

 
 

Continuitatea ingrijirii - principiul de baza al ingrijirii paliative la Polaris Medical

15.08.2015

Conform definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii ingrijirea paliativa reprezinta "ingrijirea activa si totala a pacientilor a caror boala nu mai raspunde la tratament curativ. Controlul durerii si al altor simptome, asistenta psihologica, sociala si spirituala au importanta majora. Scopul ingrijirii paliative este asigurarea unei cat mai bune calitati a vietii pentru bolnavi si pentru familiile acestora.” (1992).

Beneficiarii serviciilor de ingrijiri paliative sunt pacienti de toate varstele, suferind de boli cronice progresive, incurabile sau amenintatoare de viata, care au simptomatologie necontrolata si/sau suferinta psiho-sociala sau spirituala.

Concret, ingrijirea paliativa se adreseaza pacientilor cu: cancer, boli neurologice progresive, boli pulmonare in stadii avansate si terminale, insuficienta cardiaca sau renala cronica, alte boli incurabile progresive. Conform principiului de nediscriminare, Spitalul de recuperare Polaris Medical se adreseaza tuturor pacientilor care au nevoie de ingrijiri paliative indiferent de rasa, sex, varsta, etnie, orientare politica sau religioasa.

Un principiu foarte important al ingrijirii paliative este asigurarea continuitatii acesteia in diferite medii in care se afla bolnavul  (domiciliu, sectii de spital, camine rezidentiale, sanatorii),  iar acest lucru se poate realiza doar daca se mentine o colaborare stransa intre toti profesionistii implicati in gestionarea starii pacientului. Aceasta colaborare trebuie sa urmeze pacientul oriunde se desfasoara procesul de tratament sau de ingrijire si de aceea profesionistii sectiei de ingrijiri paliative a spitalului nostru vor asigura informarea corecta si la timp a medicului de familie sau a medicului specialist care a trimis pacientul spre evaluare si internare.

Pe sectia de ingrijiri paliative a Polaris Medical, datorita unei echipe multidisciplinare de profesionisti, vom evalua holistic (global) pacientul, vom intocmi un plan de ingrijire individualizat pentru fiecare pacient, care sa asigure controlul adecvat al tuturor  simptomelor/nevoilor. 

Unii dintre ei sunt in timpul chimioterapiei sau radioterapiei, iar starea generala a lor se deterioreaza mult prin aparitia simptomatologiei secundare tratamentului specific. Acestia vor avea nevoie de o reechilibrare rapida a starii pentru a putea continua tratamentul oncologic. Medicii din diferite servicii pot indruma pacientii spre sectia de ingrijiri paliative din spitalul Polaris Medical unde echipa multidisciplinara va gestiona la timp situatia clinica a pacientului astfel incat sa nu se amane pe cat posibil curele de chimioterapie.

Programarea pentru acest serviciu se va face cu bilet de trimitere spre cabinetul din ambulator unde in urma evaluarii se va intocmi un plan de ingrijire care va putea fi urmat la domiciliu sau  pacientul va fi  internat pentru supraveghere si tratament. Oricare va fi conduita, medicul sectiei de ingrijiri paliative va emite o scrisoare medicala catre medicul care a trimis pacientul pentru a-l instiinta despre starea acestuia si despre tratamentul recomandat precum si locul unde acesta va fi aplicat.

Alti pacienti sunt in situatia in care boala lor a evoluat mult iar ei se afla in perioada de declin, cand nevoile medicale, psihoemotionale, spirituale ale lor si ale familiei lor sunt foarte mari si este nevoie de internarea acestora pe sectia de ingrijiri paliative precum si de interventii de suport pentru familie. Acesti pacienti pot sa se afle internati pe o alta sectie de spital si atunci referirea lor catre sectia spitalului nostru se va face de catre medicul curant, dupa o discutie telefonica cu un medic specialist de pe sectia de ingrijri paliative si bineinteles cu toate documentele necesare: bilet de trimitere si biletul de iesire din spital. Intotdeauna este necesara programarea acestor internari prin serviciul de call-center 0264 933. Pacientii vor fi consultati/internati in functie de anumite criterii obiective de prioritizare. Nu de putine ori, pacientii aflati in stare terminala se pot gasi la domiciliu si situatia lor este deosebit de impovaratoare pentru familie, aceasta fiind depasita de nevoile de ingrijire a pacientului (durere sau alte simptome necontrolate, masuri de asistenta crescute, igiena, mobilizare in pat, alimentatie etc.). Acesti pacienti sunt vizitati la domiciliu de medicul lor de familie, care are un important rol de a recunoaste situatiile complexe medicale. In cazul in care aceste cazuri le depasesc posibilitatea de ingrijire la domiciliu, acesta poate sa ii indrume spre serviciul de ingrijiri paliative a spitalului Polaris Medical, prin ambulatorul de specialitate. Aici pacientul are acces cu programare in prealabil, tocmai pentru a facilita preluarea prompta a pacientului care este suferind si de cele mai multe ori greu deplasabil. La prezentarea in ambulatorul spitalului, pacientul trebuie sa detina asupra sa actul de identitate, cupon de pensie, cardul de sanatate si bilet de trimitere de la medicul de familie +/- alte documente medicale despre boala sa sau despre tratamentele urmate.

In urma unui consult amanuntit si in functie de rezultatul evaluarii si/sau de optiunea pacientului, se intocmeste un plan de ingrijire care poate fi urmat la domiciliu sau, daca situatia impune va fi programata internarea continua. In ambele situatii vom mentine legatura cu medicii de familie si/sau medicii de alte specialitati implicate in ingrijirea pacientului, printr-o scrisoare medicala transmisa prin pacient/apartinator care sa contina date despre starea pacientului si despre planul de ingrijire recomandat.

Pentru o colaborare prompta si pentru a evita perioadele de timp in care pacientul ar ramane descoperit in ceea ce priveste ingrijirea, vom lua legatura prin e-mail si uneori telefonic cu medicii de familie sau medicii specialisti implicati, transmitand detalii despre evaluarea pacientului si despre recomandarile considerate necesare pentru controlul simptomelor.

Suntem siguri ca atat calitatea vietii pacientului cat si profesionalismul cu care vom gestiona fiecare caz medical in parte va depinde de cooptarea medicilor de familie in echipa noastra tocmai pentru a asigura continuitatea ingrijirilor la pacientul paliativ.

 


Comentarii

    Felicitari!!!!

    Mult succes in tot ceea ce faceti,sunteti o persoana deosebita....:)Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.