0264 933

 
 

Bolile cardiovasculare si depresia: factori de risc

08.08.2019

De ani de zile, cercetatorii din lumea intreaga se implica activ in cercetarea ce ar presupune descoperirea unei posibile legaturi intre bolile cardiovasculare si depresie. In urma acestor studii s-a descoperit ca oamenii cu afectiuni cardiace sunt mai susceptibili de a suferi de depresie.

Inversul teoriei este si el adevarat: persoanele depresive pot manifesta, la un moment dat in viata, afectiuni sau boli cardiovasculare. Conform cercetatorilor americani din cadrul Universitatii din Cambridge, se pare ca legatura dintre acestea doua ar fi inflamatia, ca raspuns al organismului la factorii de mediu negativi, cel mai comun dintre acestia fiind stresul. Cu toate acestea, in timp ce inflamatia este un raspuns natural al organismului pentru combaterea infectiei, forma cronica (rezultata in urma unei perioade de stres psihologic prelungit, fumatului, consumului excesiv de alcool sau a obezitatii) este daunatoare sanatatii.

In urma studiilor s-a constatat ca persoanele care au suferit cel putin o data un atac de cord prezintaun risc semnificativ mai mare de depresie. Cu toate acestea, studiile nu au putut demonstra intocmai daca acest lucru se datoreaza celor doua afectiuni care impart factori genetici comuni sau daca factorii de mediu sunt cei care favorizeaza legătura. Este posibil ca bolile cardiovasculare si depresia sa aiba la baza mecanisme biologice comune, care insa se manifesta ca doua afectiuni diferite, in doua organe diferite (inima si creier).

Asocierea dintre depresie si bolile cardiovasculare – factori de risc

Organizatia Mondiala a Sanatatii precizeaza ca, la nivel mondial, depresia este responsabila in peste 20% din cazuri de aparitia bolilor cardiovasculare si invers.  Legatura dintre aceste doua afectiuni este direct proportionala, intrucat persoanele depresive au un risc de doua ori mai mare de a dezvolta boli ale inimii, iar cele care deja au avut de suferit de pe urma acestora din urma au sanse de trei ori mai mari sa dezvolte si un comportament depresiv, comparativ cu persoanele sanatoase.

Printre cei mai comuni factori de risc, care contribuie la formarea legaturii dintre aceste doua afectiuni, este stilul de viata. Sedentarismul, obezitatea si dieta neechilibrata, ca simptome ale depresiei, pot determina aparitia chiar a unui infarct miocardic. Din cauza ingrosarii sangelui si a depunerii de grasime pe peretii vaselor de sange, se pot forma cheaguri care, odata ajunse la inima, creeaza probleme grave de sanatate.

Un alt factor de risc il reprezinta hipertensiunea arteriala. Tahicardia si creșterea tensiunii arteriale, manifestate in atacurile de panica specifice depresiei, sunt factori de un risc major pentru ca, impiedicand irigarea optima a inimii cu sange, cauzeaza aparitia bolilor de inima. De altfel, si reversul medaliei are aceleași urmări. Daca depresia, prin manifestarile specifice, conduce la instalarea problemelor de sanatate la nivelul aparatului cardiovascular, si acestea din urmă sunt responsabile, intr-o proportie mare, de aparitia comportamentului depresiv si anxios. Legatura dintre aceste doua organe vitale organismului (inimă si creier) este responsabila de o buna parte a cazurilor de depresie, la nivel mondial.

Studiile arata ca 15% dintre persoanele ce au suferit de o boala cardiaca acuza simptome specifice depresiei, iar in cazul unei persoane care a suferit de un infarct miocardic la un moment dat in viata, episoadele depresive cresc cu pana la 17% riscul de deces. Ca o comparatie, la persoanele sanatoase, riscul de deces dupa infarct este de doar 3%.

Pentru ca in urma unui accident cardiovascular bolnavii sunt supusi unui tratament special, in care miscarea trebuie sa fie de intensitate minima, acestia dezvolta un comportament de izolare sociala, dar si sentimente de incapabilitate si inutilitate, asociate depresiei.

Solutii de tratament si de preventie

In ceea ce priveste planul de tratament, acesta trebuie intocmit dupa o abordare multidisciplinara, pentru a combate sau diminua eficient ambele afectiuni. Prin contributia unui cadrul medical de specialitate la crearea schemei de reabilitare, se vor evita tratamentele medicamentoase antidepresive, pentru ca acestea cresc riscul de aparitie a hemoragiilor, lucru de evitat in cazul cardiacilor.

Pentru ameliorarea simptomelor depresive se recomanda terapia psihologica sau psihiatrica, in timp ce problemele cardiovasculare pot fi tratate cu adjuvante medicamentoase. Referitor la preventie, un aport semnificativ in mentinerea sanatatii aparatului cardiovascular il reprezinta stilul de viata echilibrat si activ, alaturi de o alimentatie bogata in fructe si legume, de gestionarea perioadelor de stres, dar si de renuntarea la obiceiurile nesanatoase (fumat, consum excesiv de alcool, de cafea, de grasimi, de alimente sarate si altele).


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.