0264 933

 
 

Beneficiile terapiei de grup

31.07.2018

Grupul pentru persoanele internate este o experienta de invatare destinata sa amelioreze deprinderile de comunicare, avand ca rezultat optimizarea sentimentului de izolare, cresterea altruismului perceput care intaresc sentimentul propriei valori.

Majoritatea pacientilor au in fundal o experienta profund nesatisfacatoare, in primul si cel mai important grup: familia primara. Grupul de terapie se aseamana cu o familie sub multe aspecte: exista figuri ale autoritatii/figure parentale, figuri de tipul colegi de grup/frati, dezvaluiri personale profunde, emotii puternice, o intimitate profunda si sentimente de ostilitate si competitie. Odata depasit disconfortul initial, mai devreme sau mai tarziu, membrii grupului vor interactiona cu terapeutii si ceilalti participanti prin reminiscente ale modului in care interactioneza in mod obisnuit.

Pentru ca un grup sa fie terapeutic, el trebuie sa vizeze schimbarea si sa creeze un cadru cu reguli precise care vor insoti participantii si terapeutul pe toata durata sa. Terapeutul are rolul de a pastra functionarea si echilibrul grupului, si de a mentine o atmosfera care sa favorizeze comunicarea si schimbarea unor tipare nesanatoase.

De asemenea, un grup este terapeutic in masura in care permite participantului sa-si exprime emotiile si trairile si ii furnizeaza un feedback fata de acestea, dandu-i, astfel, sentimentul ca nu este singur, ca trairile lui au fost la un moment dat si trarile celorlalti si ca este acceptat. Acest lucru creeaza premisele cresterii stimei de sine si speranta in recuperarea si imbunatatirea vietii lui emotionale (Yalom & Leszcz, 2008).

Factorii terapeutici implicati in procesul de grup:

  • Inducerea speranței

Speranta are o dimensiune personala, flexibilă s se redefineste, se ajusteaza fiecarui membru al grupului, indiferent de punctul in care acesta se afla in evolutia sa terapeutica. De aceea, terapeutii trebuie sa aminteasca, periodic, progresele realizate de fiecare participant al grupului pentru a creste convingerea si increderea in efectele positive ale terapiei de grup.

  • Universalitatea

Multi oameni, din cauza izolarii sociale, au un sentiment acut al unicitatii propriei suferinte si experiente, insa, in cadrul terapiei de grup vor descoperi ca ceea ce ne aseamana este mult mai consistent decat ceea ce ne separa si ne diferentiaza. In cadrul sesiunii de grup, membrii isi impartasesc experiente si sentimentele proprii, descoperind, astfel, ca nevoile si problemele lor nu sunt singulare, acest fapt avand drept beneficii eliminarea sentimentului de izolare, validarea experientelor personale si creșterea stimei de sine.

  • Informarea/schimbul de informatii

Informarea se dovedeste a fi foarte utila pentru fiecare client. De obicei, acesta prefera să afle informatii, despre tratament sau despre accesul la servicii, nu doar de la terapeut, cat si de la ceilalti

membrii ai grupului. Informarea include instruirea didactica referitoare la anumite conditii,

sfaturi si sugestii din partea terapeutului sau a celorlalti membri ai grupului. Uneori,

procesul psihoeducational este implicit, membrii grupului invatand, direct din activitatea

grupului, despre dinamica proceselor interpersonale, despre semnificatia unor simptome si

metode de a le face fata, despre viata psihica, in general.

  • Altruismul

Grupul este cadrul in care membrii se pot ajuta reciproc, iar experienta de a fi capabil sa oferi celuilalt ceva creste stima de sine si faciliteaza dezvoltarea unor abilitati interpersonale de comunicare, precum si a unor modalitati adecvate de adaptare. Iar oamenii se pot ajuta, unii pe altii, ascultandu-se, oferind sfaturi, incurajandu-se reciproc, impartasind cu ceilalti experiențele lor, uneori, numai simpla prezenta lipsita de criticism si prejudecati putand avea un dublu efect benefic.

  • Îmbunătățirea aptitudinilor de socializare

Un grup terapeutic este, inainte de toate, un grup social, in care mai mulți oameni interactioneaza, respectand niste norme. Spre deosebire insa de alte grupuri sociale de care poate apartine cineva (de exemplu, grupul colegilor de munca), grupul terapeutic are niste reguli clar stabilite de la inceput, pentru a facilita interactiunea onesta, iar cea mai importanta dintre aceste reguli este oferirea de feedback constructiv.

  • Comportamentul imitativ

Unul din principiile de baza ale terapiei de grup enunta ca individul este afectat de sistemul, de mediul in care functioneaza, traieste. Se spune, adesea, despre copii ca ii imita pe adulti, insa nu se aminteste ca si adultii invata prin imitatie. In cadrul terapiei de grup, modalitatea prin care membrii pot sa-si dezvolte abilitatile sociale este prin intermediul procesului de modelare, de observare si de imitare a terapeutului si a celorlalti membrii ai grupului, prin impartasirea sentimentelor personale, exprimarea temerilor si suportul celorlati.

  • Invatarea interpersonala

In terapia de grup, oamenii descopera modul in care obisnuiesc sa se raporteze la ceilalti, constientizeaza asteptarile pe care le au de la ceilalti si invata sa relationeze, intr-un mod mai realist si mai echilibrat, in care avantajele si dezavantajele relationale sunt echitabil distribuite. In plus, fiecare participant va oferi si va primi feedback, in acest fel reusind sa dobandeasca un alt nivel de autocunoastere.

  • Coeziunea grupului

Numerosi terapeuti considera ca acesta este un factor terapeutic important, datorita faptului ca procesul de dezvoltare al fiecarei persoane se poate derula numai intr-un context interpersonal. Coeziunea grupului nu se refera numai la suportul si incurajarile pe care un membru al grupului le poate primi din partea celorlalti participanti, ci si la feedback-ul onest pe care il primeste si, in general, la toate acele aspecte care contribuie la sentimentulca "celorlalți le pasa".

 

  • Catarsisul

Cand vorbea despre efectul purificator al tragediei antice, Aristotel folosea termenul de catarsis. In cadrul terapiei de grup, catarsisul consta in eliberarea pacientului de sentimentele negative prin exprimarea libera si necenzurată a emotiilor. Cand participantii spun povestea personala in fața unei audiențe suportive, ei se pot elibera de sentimentul de rusine si de vina.

Grupul este cel mai bun mijloc de a ajuta oamenii sa identifice problemele pe care le au in modul lor de a relationa cu ceilalti. Este arena ideala in terapie in care inveti despre comportamentul interpersonal neadaptativ (Yalom, Leszcz, 2013).

 

Modul de organizare a sedintelor de grup

In fiecare joi de la ora 13:30, timp de o ora si jumatate, pacientii internati in spital, selectati dupa o evaluare initiala, participa la întalnirile de grup. Acestia au posibilitatea de a continua sa vină la intalniri si dupa externare.

In atentia pacientilor Polaris Medical: In luna august vor fi 2 saptamani de pauza, iar terapia de grup se va relua din data de 16 august. Va multumim pentru intelegere!

Pentru a programa o sedinta pentru specialitatea Psihologie, va rugam sa accesati acest link.



Psiholog clinician Giorgiana Aitonean
Specialitate
Psihologie

Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.