0264 933

 
 

Afectiunile functionale digestive - Partea 1: Dispepsia functionala

11.12.2015

Ce sunt afectiunile functionale digestive?

Afectiunile functionale digestive, sunt caracterizate prin simptome digestive la care nu se gaseste o cauza organica. Acestea apar frecvent la persoane tinere, active, stresate, care au un program de masa si somn dezorganizat.

Cine este predispus la dispepsia functionala?

Dispepsia functionala este o stare destul de frecventa, apare in special la tineri si se manifesta prin diferite simptome, specifice bolilor gastrice (de exemplu, durere si disconfort abdominal, arsuri gastrice si retrosternale).

Persoanele care nu se adreseaza medicului specialist pentru investigatii specifice, se vor trata singure o lunga perioada de timp, de gastrita, de ulcer gastric si de alte boli ale stomacului care, in cazul lor, este ineficient.

Tesutul gastric este perfect sanatos, iar simptomele bolii, cel mai probabil, apar din cauza dereglarii programului complex de reglare a functionarii diferitelor parti ale stomacului si din cauza sensibilitatii crescute la intindere a peretilor stomacului.

Care sunt cauzele dezvoltarii dispepsiei functionale?

Cauzele exacte ale dispepsiei functionale, in prezent, nu sunt pe deplin cunoscute. Conform ultimelor cercetari, un anumit rol in dezvoltarea acestei afectiuni pot juca factorii psihologici (conflictele psihologice si stresul) si alimentatia incorecta.

Simptomele si semnele dispepsiei functionale:

  • durerile si disconfortul, in partea de mijloc sau partea de sus a abdomenului;
  • senzatia de stomac plin si de presiune in partea de sus a abdomenului;
  • eructatiile (ragaiala) frecvente;
  • episoadele de greata si voma.

Va rugam sa retineti!
Simptomele dispepsiei functionale sunt asemanatoare cu cele ale ulcerului gastric, ale gastritei sau ale refluxului gastro-esofagian. Din aceasta cauza, numai descrierea simptomelor bolii nu da nici o posibilitate de a stabili cauza exacta a acestora;
adresati-va neaparat medicului pentru examinare si pentru a efectua investigatiile necesare!

Analizele si investigatiile

Diagnosticul dispepsiei functionale se efectueaza prin metoda excluderii. Medicul trebuie sa excluda posibilitatea tuturor celorlalte boli gastrice si sa se asigure ca nu exista nici o schimbare anormala in stomac. Investigatia care permite examinarea mucoasei gastrice este gastroscopia.

Dieta in cazul dispepsiei functionale

In scopul de a reduce sau de a elimina simptomele dispepsiei functionale, se recomanda:

  •  Straduiti-va sa mancati putin si des. O cantitate mare de alimente, consumate dintr-o singura data, conduce la producerea unor cantitati mari de suc gastric si la extensia peretilor stomacului, ceea ce poate provoca durere, disconfort si greata;
  •  Incercati sa mancati cat mai putin inainte de somn;
  • Straduiti-va sa NU faceti pauze indelungate intre mese. Trebuie sa mancati, cel putin, de 4-5 ori pe zi. Luati neaparat micul dejun!

In partea a doua a articolului vom dezbate subiectul Sindromul de intestin iritabil. Pe saptamana viitoare! Daca aveti intrebari, le puteti adresa in formularul de contact de mai jos. 


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.