Diabet, Boli de Nutritie in ambulator
Existenta unui dezechilibru in alimentatie, cum ar fi cel provocat de lipsa substantelor nutritive sau cel cauzat de excesul de nutrienti, sta la baza declansarii bolilor de nutritie. Specializarea medicala care se ocupa cu diagnosticarea, respectiv tratamentul acestora, poarta numele de Diabet, nutritie si boli metabolice, iar specialistii ce o reprezinta sunt intalniti adesea sub denumiri precum medic diabetolog sau medic nutritionist.
Cele mai frecvente boli metabolice si de nutritie sunt:
- diabetul zaharat;
- hipercolesterolemia;
- hipoglicemia;
- obezitatea;
- anorexia;
- bulimia;
- hipertrigliceridemia.
Diabetul este poate cea mai cunoscuta afectiune din categoria bolilor de nutritie, preconizandu-se ca in anul 2045, numarul bolnavilor la nivel mondial va depasi pragul de 600 de milioane de cazuri. In Romania, conform unui studiu realizat de INSP, exista aproape 2 milioane de cazuri de diabet, date extrem de ingrijoratoare.
Bolile metabolice si de nutritie trebuie depistate din timp si tinute sub control, complicatiile la care pot conduce fiind extrem de grave. Simptomele difera in functie de fiecare afectiune, multe dintre ele fiind ascunse, impiedicand astfel sansa pacientului de a beneficia de un tratament corect.
Pentru a preintampina aparitia lor sau, in cazul in care sunt deja prezente, pentru a reduce impactul pe care il au asupra calitatii vietii, se recomanda ca anual sa fie efectuate atat controalele de rutina, cat si analizele de baza. De asemenea, ori de cate ori se suspecteaza prezenta unei afectiuni, este indicat sa se apeleze la medicul de familie, acesta fiind apt sa indrume pacientii catre alte specializari.
In cadrul spitalului nostru, pacientii beneficiaza de analize complete, efectuate in conditii sigure si cu ajutorul unor aparate medicale de ultima generatie. Echipa dedicata de specialisti in diabet si nutritie este formata din medici cu experienta, ale caror vaste cunostinte vor ajuta in intocmirea unor planuri de tratament adecvate nevoilor bolnavilor.
De asemenea, abordarea multidisciplinaraă va conduce la rezultate mai bune, intr-un timp redus, in tratamente fiind inclus si ajutorul psihologic, necesar mai ales in cazul bolilor metabolice de tipul obezitatii, bulimiei sau anorexiei.
Actele necesare
pentru a beneficia de serviciile medicale decontate de CAS
- act de identitate
- trimitere de la medicul de familie/medic specialist
- card de sanatate